4 december 2023

Protestdemonstratie Loppersum levert niets op

0


In een opnieuw volgepakte raadszaal zei de gemeenteraad van Loppersum gisteravond in meerderheid ja tegen een bezuinigingspakket van ruim 1,1 miljoen euro per jaar. Een motie van Groen-Links en VVD om eerst de haalbaarheid van de bezuinigingen te onderzoeken en het te besparen bedrag op maximaal 1,1 miljoen vast te stellen, werd afgewezen door de coalitiefracties van CDA, PvdA en ChristenUnie. De indieners van de motie kregen alleen steun van GemeenteBelangen.

Voorafgaand aan het debat riep burgemeester Albert Rodenboog de publieke tribune op zich correct en kalm te gedragen. Die dringende oproep sorteerde slechts gedeeltelijk effect. Zo kon de raadsvoorzitter niet verhinderen dat Jan Dales – als vrijwilliger actief bij het met sluiting bedreigde K.P. Zijlbad – rouwbanden uitdeelde aan de belangstellenden om zo uiting te geven aan hun afkeer tegen het saneringsplan. Met name Jan Bos (Christen- Unie) en Lies Oldenhof (PvdA)moesten het ontgelden. Toen Oldenhof zich bij de hoofdelijke stemming uitsprak vóór het saneringsplan klonk er gemor: "Is dat nou PvdA?" En toen CUleider Bos zich in zijn toespraak aansloot bij zijn eigen wethouder van financiën Jan Stoel riep iemand: "Hij heeft meer verstand van aardappelen dan van politiek."

De opstelling van CDA-leider Pier Prins riep irritatie op bij vertegenwoordigers van de oppositie. Zij herinnerden Prins aan zijn woorden van twee weken geleden. De CDA’er noemde het saneringsplan bij die gelegenheid slecht onderbouwd en pleitte voor bezuinigingen tot een maximum van 1,1 miljoen euro. Gisteravond zei Prins dat hij zich inmiddels liet overtuigen door B en W. Zijn opponenten noemden dat in reactie ’ongeloofwaardig’. ’Leve de kaalslag!’, klonk het vanaf de publieke tribune nadat het saneringsplan was aanvaard.

Of de bezuinigingen ook betekenen dat het zoutwaterzwembad KP Zijlbad in Loppersum daardoor dicht moet is nog onduidelijk. Het CDA wil er alles aan doen om het zwembad toch voor de gemeente te behouden.

Foto: Stedum.com

Dagblad van het noorden

Geef een reactie