22 april 2024

Provincie Groningen: Ôbestrijding jacobskruiskruid desnoods verplichtenÕ

0

De Provincie Groningen gaat bestrijding van het jacobskruiskruid verplichten als gesprekken met natuurbeheerders niets opleveren. Dat heeft een woordvoerster van gedeputeerde H. Bleker dinsdag bekend gemaakt. Jacobskruiskruid is giftig en dodelijk voor vee, wanneer het opgegeten wordt.

Groningen is de eerste regio waar op provinciaal niveau afspraken over de bestrijding van het kruid worden gemaakt. Met name in hooi is het jacobskruiskruid schadelijk. ,,Als het gemaaid wordt en in het hooi terecht komt, herkennen de dieren het niet als giftig en eten het opÕÕ, zegt woordvoerder W. Õt Mannetje van NLTO. ,,Bermen moeten daarom gemaaid worden voordat het kruid in bloei staat en zich naar de weilanden verspreidt.ÕÕ


Het jacobskruiskruid is opgerukt sinds bermen en slootkanten uit ecologisch oogpunt minder vaak gemaaid worden. De NLTO hoopt dat met het maken van duidelijke afspraken over het maaien van bermen met name de Nederlandse Spoorwegen werk zullen maken van de bestrijding. Het jacobskruiskruid komt veel voor langs het spoor.

www.gic.nl

Geef een reactie