25 april 2024

Provincie laat rapport over zwelklei toetsen

0

groningen – De provincie laat het rapport over zwelklei van geoloog Peter van der Gaag door andere deskundigen toetsen. “Het is niet ondenkbaar dat er dan een en ander achter weg komt”, zei gedeputeerde Tonnis Musschenga donderdag op het provinciehuis. Daar heeft de Rotterdammer zijn rapport over zwelklei aan hem en burgemeester Rodenboog van Loppersum aangeboden.

Musschenga vindt dat hij het aan de bewoners van de Groningse aardbevingsgebieden verplicht is het rapport serieus te nemen. De geoloog beweert dat alle panden in de gemeente Loppersum die schade leden bij aardbevingen in zwelklei zijn gefundeerd. Volgens hem kan dat geen toeval zijn. Hij dringt aan op nadere studie. Die wil hij graag in opdracht van de provincie verrichten. Zijn eerste rapport heeft hij op eigen kosten gemaakt.

Zwelklei is afgezet door binnenzee‘n en komt voor in Groningen en Friesland. De klei is volgens Van der Gaag geschikt om gebouwen in te funderen zolang hij nat blijft. Als hij droog wordt krimpt hij, om weer op te zwellen als hij weer nat wordt. Die zwelbeweging is een aanslag op fundamenten van gebouwen, aldus de geoloog. Ze komen dan onder druk te staan en hebben maar een klein zetje nodig om huizen te ontzetten. Bij aardbevingen bijvoorbeeld.

“Er is geen relatie met de bodemdaling door gaswinning. Wel met een lager waterpeil op verzoek van boeren of de NAM”, aldus Van der Gaag. Ook droge zomers dragen er aan bij dat de klei in de Groninger grond na vijftienhonderd jaar in beweging is gekomen.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie