21 mei 2024

Provincie op ramkoers met tuincentrum

0

Garmerwolde – De provincie Groningen eist dat Tuincentrum Ritsema in Garmerwolde stopt met zijn activiteiten. De gemeente Ten Boer heeft opdracht gekregen het bedrijf een halt toe te roepen. Een detailhandelszaak op deze plek zou niet aan het bestemmingsplan voldoen

Het tuincentrum is gevestigd nabij de rioolwaterzuiveringsinstallatie, op de plek waar vroeger rozenkwekerij Veenstra stond. Een detailhandelszaak mag zich echter niet vestigen in een omgeving, die als zogeheten ‘buitengebied’ is bestempeld en derhalve een agrarische bestemming heeft.


De gemeente Ten Boer heeft zelf weinig problemen met de aanwezigheid van het bedrijf op de bewuste plek. ”Het bevindt zich aan de rand van het dorp en is goed te bereiken via de weg”, zegt woordvoerder Freek van der Ploeg. Bovendien wordt in de plannen voor de omgeving van het Damsterdiep gesproken over een tuincentrum bij Garmerwolde. Van der Ploeg: ”En deze notitie is afkomstig van de provincie.”


De kassen van de voormalige kwekerij worden nu als showroom gebruikt. Van der Ploeg: ”Wat moet daar mee gebeuren als deze leeg komen te staan?”


De provincie laat zich echter niet vermurwen en eist dat de gemeente desnoods bestuursdwang toepast. Mede-eigenaar Dick Ritsema van het tuincentrum is echter niet van plan om werkeloos toe te kijken. ”Ik ga hier niet mee akkoord. Ik heb zo’n 200.000 euro in het bedrijf gestoken.” Hij denkt niet dat de zaak reeds verloren is. ”We zijn nog volop in discussie.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie