2 maart 2024

PvdA behaalt forse overwinning in landelijke verkiezingen

0

GRONINGEN – De PvdA heeft een forse overwinning behaald in de Tweede Kamerverkiezingen. Met een winst van maar liefst 19 zetels kwam de partij uit op 42 zetels.

Het CDA blijft de grootste met 44 zetels. Ondanks dat haalt deze partij samen met de VVD geen absolute meerderheid.

De VVD krijgt in het nieuwe kabinet 28 zetels, een winst van vier zetels. De LPF heeft fors moeten inleveren, van 26 zetels kelderde de partij naar 8 zetels. De SP moet zich tevreden stellen met 9 zetels. GroenLinks levert 2 zetels in. Leefbaar Nederland lijkt uit de Tweede Kamer te verdwijnen.

Ook in de provincie bleek de PvdA veruit de grootste. Pekela bleek na telling van de stemmen de roodste gemeente, gevolgd door Reiderland. Maar ook in Menterwolde, Bellingwedde en Winschoten stemde meer dan de helft van de kiezers op de Partij van de Arbeid. In Grootegast wonen klaarblijkelijk de minste sociaal-democraten, daar koos maar 21 procent van de inwoners voor de partij van Wouter Bos.

Harm Evert Waalkens keert met de winst van de PvdA terug in de Tweede Kamer. Waalkens stond 39e op de lijst en met de behaalde 42 zetels is zijn terugkeer een feit.

Rosita van Gijlswijk zal niet voor de SP in de Kamer komen. Haar partij kwam uit op 9 zetels en Van Gijlswijk staat op een 15e plaats.

Voor Ineke van Gent van GroenLinks was het nog even spannend maar ook zij mag een plekje innemen in de Kamer. Van Gent staat op de 8e plaats en haar partij behaalde 8 zetels.

Overigens was het dit jaar wederom Schiermonnikoog die het snelst de uitslag presenteerde. Slechts twee minuten na negen maakte burgemeester Fennema de uitslag bekend. De opkomst aldaar was hoog, maar liefst 91,3 procent.

© Archief www.stedum.com

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie