13 april 2024

Raad Delfzijl garandeert Radio Delfzicht wŽl jarenlange steun

0

Delfzijl – Zo karig als de gemeenteraad van Appingedam de lokale omroep Radio Delfzicht bedeelde met ‘slechts’ een eenmalige subsidie, zo ruimhartig besloot de Delfzijlster raad donderdagavond tot een structurele bijdrage van 5000 euro. Tot ongenoegen van het college, dat een eenmalig ‘startkapitaal’ wel mooi genoeg vond.

Het raadslid Arco de Kruijff van Gemeentebelangen Delfzijl bracht, gesteund door de PvdA, het amendement in stemming dat aandrong op een structurele subsidie. “De gemeente ontvangt per jaar 13.000 euro voor lokale omroepen”, beargumenteerde De Kruijff. “Radio Delfzicht wordt gerund door een enthousiaste club vrijwilligers, die veel tijd en energie in deze omroep steekt. Die verwijs je toch niet naar rotaryclubs om geld te vergaren.”


De jaarlijkse subsidie geldt vooralsnog gedurende de looptijd van de zendmachtiging van Radio Delfzicht, tot de zomer van 2007. Voorwaarde is wel dat het bestuur van de omroep een beleidsplan overlegt en jaarlijks een financi‘le verantwoording.


De collegepartijen VVD en het CDA konden zich niet vinden in de structurele bijdrage. Ze wilden eerst meer duidelijkheid over de levensvatbaarheid en de luisterdichtheid van Radio Delfzicht. In buurgemeente Appingedam was het juist het CDA (als oppositiepartij) dat pleitte voor een structurele bijdrage.


Kamermotie


De discussies en besluiten over Radio Delfzicht zijn binnenkort waarschijnlijk al weer achterhaald. Een meerderheid van D66, de VVD en het CDA in de Tweede Kamer steunt een motie van D66 waarin de regering wordt opgeroepen om lokale omroepen voortaan het recht te geven op een vaste bijdrage per jaar. Op 30 november komt de motie in het parlement in stemming.


‘Onverwachte opsteker’


Trouw als altijd zat hij donderdagavond met zijn recordertje achter de perstafel in de Delfzijlster raadzaal. Presentator Rob van Duuren van Radio Delfzicht – en sinds een kleine week zelfs voorzitter van het stichtingsbestuur – liet zich aangenaam verrassen door het verloop van de raadsdiscussie. “Dit is een onverwachte opsteker”, glunderde hij. “We hadden rekening gehouden met een eenmalige bijdrage.” Van Duuren heeft al volop plannen voor de besteding van het geld. “We zullen nu echt moeten gaan werken aan een grotere bekendheid van Radio Delfzicht. En we hebben al idee‘n voor nieuwe programma’s. Zo denken we aan uitzendingen over het Delfzicht ziekenhuis, onze basis en broodheer, en een programma over computers.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie