21 juli 2024

Raad Delfzijl zegt ‘nee’ tegen aankoop Eemsmondgebouw

0

Delfzijl steekt geen 5,5 miljoen euro in het Eemsmondgebouw. De gemeenteraad stemde donderdagavond tegen het voorstel. Het college is zwaar teleurgesteld. Het college vroeg de miljoenen voor de aankoop en opknapbeurt van het gebouw. Het Eemsmondgebouw moest de entree worden van het zogeheten Maritiem Kwartier, een gebied waarin instanties en bedrijven met een maritiem karakter worden geconcentreerd.

Het college vroeg de miljoenen voor de aankoop en opknapbeurt van het gebouw. Het Eemsmondgebouw moest de entree worden van het zogeheten Maritiem Kwartier, een gebied waarin instanties en bedrijven met een maritiem karakter worden geconcentreerd.

Het CDA, de Lijst Stulp, Partij voor het Noorden en een deel van de PvdA‑fractie voelden hier weinig voor. De ChristenUnie en de VVD stemden voor het plan.

De tegenstanders  vinden het maar niks dat de gemeente in de rol van projectontwikkelaar kruipt. Ook zetten ze grote vraagtekens bij de financiële gevolgen. Het voornemen van de Rabobank ruimte in het pand te huren kon hun niet overtuigen. De bank zoekt een onderkomen voor circa 80 werknemers.

Wethouder Joop Boertjens (VVD) toonde zich teleurgesteld in de raad. "Op een gegeven moment moet je laten zien of je wél of geen vertrouwen hebt in de toekomst van Delfzijl. Kennelijk heeft het college dat wél."

Hij geeft het Eemsmondgebouw nog niet op. "Ik geloof dat hier kansen liggen. Ik moet er eens rustig over nadenken hoe het nu verder moet."

De Rabobank laat haar oog nu vallen op buurgemeente Appingedam. De bank zoekt ruimte voor de huisvesting van haar binnendienst. Het personeel zit nu over acht kantoren verspreid. Dit bekent niet dat de filialen in Delfzijl, Appingedam, Bedum, Loppersum, Ten Boer, Uithuizen, Uithuizermeeden en Warffum worden gesloten. Adviseurs van de bank blijven hier hun gesprekken houden.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie