25 maart 2023

Raadslid Bedum handelt in strijd met de wet

Bedum – De levering van kerstpakketten aan het personeel in het openbaar basisonderwijs in Bedum heeft raadslid Henk van der Velde van GemeenteBelangen in problemen gebracht. Van der Velde is directeur-eigenaar van Aristo, de onderneming die de kerstpakketten leverde. De Gemeentewet – artikel 15 – verbiedt raadsleden om ‘leveranties’ te doen aan de gemeente

Om die reden had Aristo, nadat Van der Velde in 2002 toetrad tot de raad, al een regeling getroffen voor de levering van relatiegeschenken en dergelijke aan het Bedumer gemeentebestuur. Daarbij treedt de VVV op als doorgeefluik en wordt de beperkende bepaling in de Gemeentewet formeel omzeild. Dat is bij de levering van de kerstpakketten niet gebeurd.


In de raadscommissie algemeen bestuurlijke zaken stelde het PvdA-raadslid Jaap R. Heres eerder deze week de overtreding van de Gemeentewet aan de orde. Dit naar aanleiding van de bespreking van de rekening 2002 van het Onderwijsbureau Marenland, het samenwerkingsverband voor openbaar onderwijs in de gemeenten Bedum, Ten Boer, Loppersum en Appingedam. Daarbij kwam de kerstpakkettennota van Aristo boven tafel.


”In november 2003 nog nam uw fractie een wethouder (bedoeld is ChristenUnie-wethouder Stoffer Jan Haan – red.) behoorlijk de maat op het punt van de politieke integriteit. Het verbaast ons zeer dat u nu niet vooraf met een verklaring over ‘de kerstpakketten’ bent gekomen”, aldus de zeer verontwaardigde PvdA-zegsman Heres in de richting van GB-fractievoorzitter Simon Arends . De verontwaardiging bij Heres kwam voort uit het feit dat GB-leider Arends de financi‘le verantwoording van ‘Marenland’ aangreep om opnieuw onderwijswethouder Haan onder vuur te nemen en in het geheel voorbij ging aan de geconstateerde schending van de Gemeentewet door zijn fractiegenoot.


Na herhaald aandringen van raadslid Heres zegde de GB-leider toe dat in de raadsvergadering van 22 april alsnog een verklaring zal worden afgelegd.‘Even geen commentaar’


Henk van der Velde wil desgevraagd in dit stadium niet reageren op de vermeende schending van de Gemeentewet. ”In overleg met mijn fractievoorzitter vinden wij het wel zo fatsoenlijk om eerst de raadsleden van informatie te voorzien. Tot zolang even geen commentaar.”

www.dvhn.nl

Geef een antwoord