16 maart 2025

Reanimatieoefening in Stedum

0
Op een zaterdag in februari, de datum is nog niet bekend, zal in Stedum een reanimatieoefening worden gehouden. Dat zal gebeuren direct na een informatiemorgen of –middag  van Stichting Groningen Hartveilig. Deze informatiebijeenkomst is toegankelijk voor een ieder die kan en mag reanimeren en ook de cursus AED-bediener heeft gevolgd en daarvoor gecertificeerd is.
Waarom deze reanimatieoefening?
Voordat ik dat uit ga leggen eerst nog even wat feiten. Bijna elke twee uur krijgt iemand in Nederland een hartstilstand. Dat is veel. Van deze mensen overleeft bijna 25% deze hartstilstand, omdat er iemand in de buurt was die kon reanimeren. Een veel hoger percentage dan een paar jaar geleden, maar nog steeds te laag. In Nederland overlijden 100 mensen per week omdat adequate hulp te laat komt. Dit percentage kan omhoog als zo snel mogelijk met de reanimatie wordt gestart en het hart binnen 6 minuten één of meerdere stroomstoten heeft gehad. De kans op overleven stijgt dan naar 50-70%.
Hoe kom je nou zo snel in contact met iemand die kan reanimeren? Dat kan via het alarmeringssysteem met de naam van HartslagNu. Dit alarmeringssysteem is van de samenwerkende regionale ambulancediensten. Met dit systeem kunnen burgerhulpverleners vanuit de Meldkamer Ambulancezorg worden gealarmeerd als er in hun woon- of werkomgeving een melding is van een hartstilstand. Via de site van HartslagNu (www.hartslagnu.nl) kun je je opgeven. Als je tenminste kan en mag reanimeren en een AED kunt bedienen.
Wat heeft dit nou te maken met de Stichting Groningen Hartveilig en de reanimatieoefening in Stedum?
Het antwoord is simpel. Deze stichting waakt ervoor dat de kwaliteit van hulpverlening bij een hartstilstand in de provincie Groningen gewaarborgd is. Dat doen zij door het geven van informatiebijeenkomsten, het controleren van de bevoegdheid van de mensen die kunnen reanimeren en het organiseren van een reanimatieoefening. Pas als de deelnemers op alle drie onderdelen positief scoren, wordt hun aanmelding bij HartslagNu geactiveerd. Bij een hartstilstand krijgen maximaal 30 mensen via de meldkamer een sms waarin staat wat er van hen gevraagd wordt. Voor 15 mensen zal dat betekenen dat ze een AED op moeten halen om daarmee naar het gewenste adres te gaan, 15 anderen zullen direct naar het adres worden gestuurd waar ze hulp moeten verlenen.
Voordat we op de bewuste zaterdag in februari kunnen gaan oefenen, zal je je eerst in moeten schrijven bij de Stichting Groningen Hartveilig en bij HartslagNu. Dat kan via hun sites: www.groningenhartveilig.nl en www.hartslagnu.nl Daarna kun je de informatiebijeenkomst volgen (verplicht) en zul je mee kunnen doen aan de reanimatieoefening. Ergens in Stedum zal een pop worden neergelegd, waarna een proefalarmering uit zal gaan. Je krijgt dan een sms’je van de meldkamer met daarin de boodschap die ik al eerder heb omschreven. Gekeken wordt dan of er binnen zes minuten met de reanimatie is begonnen.
We hebben in Stedum ongeveer 60 mensen die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen. Een geweldig aantal! Laten we met elkaar de hulpverlening bij een hartstilstand organiseren in ons dorp. Jij zou het volgende slachtoffer kunnen zijn, of je partner of kind. Want 80% van hartstilstanden vindt plaats binnen de huiselijke kring. Dan wil je toch ook zo snel mogelijk hulp van iemand die kan helpen?
Geef je daarom op. Bij het Swaithoes. Telefoon: 552369 voor de informatiebijeenkomst en de reanimatieoefening.

, Swaithoes

Geef een reactie