21 mei 2024

Rechter laat kwelgeest van Bruno Santanera ongemoeid

0

Groningen – Wiebe van der Woude uit Opende, opererend onder de naam Anton Struus, hoeft zijn website www.biostabil.sucks.nl niet te verwijderen. Dat heeft de rechter in kort geding dinsdag bepaald.

Het kort geding was aangespannen door Bruno Santanera uit Godlinze, de man achter de biostabil, de magnetische hanger die volgens Santanera een positieve invloed heeft op de gezondheid. Ook hoeft Van der Woude, zoals Santanera ge‘ist had, hem geen excuses te maken of te rectificeren in kranten.


Volgens de voorzieningrechter was het de vraag of de gedaagde zich onrechtmatig had gedragen door op zijn website onder meer te spreken over ‘een oude zigeuner in een pak’. Hoewel de magistraat sommige uitspraken minder fraai noemde, vond hij niet dat hier grenzen van het betamelijke zijn overschreden. Het zijn volgens de rechter uitspraken die het ‘eigen waardeoordeel’ van Struus weergeven.


Evenmin vond de rechter het nodig Struus te verbieden de naam biostabil op zijn website te gebruiken. De door Santanera gedeponeerde merknaam luidt namelijk Biostabil2000. En deze, volledige, naam wordt niet op de website genoemd. Santanera moet bovendien de proceskosten betalen.


Van der Woude reageert opgelucht. “Vanaf het begin was mijn actie gericht tegen de biostabil, ik heb nooit op de persoon willen spelen en vind het jammer dat het daar wel op uitgekomen is. Het doel is bereikt en ondanks de uitspraak zal ik de website binnenkort toch verwijderen. En ik heb Santanera inmiddels ook uitgenodigd er een goed glas wijn op te drinken.”


Bruno Santanera heeft de uitnodiging van Van der Woude inmiddels aanvaard. Hij hoopt hem alsnog te kunnen overtuigen van de werking van de biostabil.


Ook de andere gedaagde, Berry Gelderblom, wiens zaak op 1 juni zou dienen, is uitgenodigd voor een gesprek bij hem thuis. Santanera heeft zijn advocaat inmiddels gevraagd het kort geding tegen Gelderblom eerst uit te stellen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie