16 juni 2024

Record voor DelfSail: bijna miljoen bezoekers

0

Het zeilevenement DelfSail heeft in de afgelopen vier dagen bijna een miljoen bezoekers getrokken. Dat is veel meer dan bij de vorige editie in 1998, toen 650.000 mensen naar de havenplaats trokken.

Op enkele verkeersopstoppingen na, verliep het evenement zonder problemen.

Vanaf de eerste dag liep het storm. Op donderdag kwamen er al zo’n tweehonderdduizend belangstellenden naar Delfzijl om getuige te zijn van het binnenvaren van de deelnemende schepen. Vrijdag viel het bezoekersaantal enigszins tegen. Volgens de organisatie had dit te maken met de geslaagde donderdag. ”Veel mensen die op de eerste dag kwamen, zijn pas in het weekend teruggekomen. De laatste twee dagen waren ongekend druk. We hebben ontzettend geluk gehad met het weer”, aldus een zeer tevreden directeur van DelfSail, Jeanette Blijdorp. Van tevoren was gerekend op zo’n 800.000 bezoekers.

Geen grote verkeersproblemen

Van grote verkeersproblemen was geen sprake. De bezoekers hadden gehoor gegeven aan de oproep van de politie om de auto achter te laten op parkeerplaatsen buiten het centrum. Met bussen werden ze naar de binnenstad vervoerd.

Veel mensen kwamen met het openbaar vervoer. NoordNed reed met een optimale bezetting. Op de eerste dag ontstonden er kleine opstoppingen, omdat wat verkeersborden verkeerd waren geplaatst. Gistermiddag ontstonden er files op de N33 tussen Appingedam en Veendam en de N362 tussen Winschoten en Delfzijl. De 28 tall ships hebben zondagnacht tijdens de Parade by Night de haven verlaten.

Ongelukjes

Vooral de eerste dag moest de EHBO-post nogal wat bezoekers met kleine verwondingen helpen. Mensen waren gestruikeld over kabels en verstapten zich tussen rails op het haventerrein. Volgens de organisatie kwam dit doordat neergelegd zaagsel en boomschors ter opvulling van gaten, door de wind was weggewaaid. Donderdagnacht werd de gaten weer opgevuld.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie