24 juli 2024

Referendumwijzer voor stemmen Europese Grondwet

0

Uit onderzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst blijkt dat 84 % van de 12,7 miljoen stemgerechtigden geen idee heeft wat er inÊ de Europese Grondweet staat. Toch wil de regering dat het volk voor of tegen de Grondwet gaat stemmen. Daarom is er nu een Referendumwijzer ontwikkeld: een instrument op het internet dat de burger informeert over de inhoud van het referendum en helpt bij het maken van een stemkeuze.
Ga naar www.referendumwijzer.nl

In de vormgeving gaat www.referendumwijzer.nl lijken op de reeds bekende Stemwijzer.  Qua inhoud en opbouw wordt de Referendumwijzer echter een heel ander instrument. Dit komt omdat er bij een referendum niet op een partij met een programma wordt gesteld. Het aantal keuze mogelijkheden wordt beperkt tot 3. Enige overlap tussen de keuzemogelijkheden is bovendien niet aanwezig.


De referendumwijzer verdeelt de Grondwet in een aantal hoofdthemaÕs. Binnen deze themaÕs worden de belangrijkste dilemmaÕs die de Europese Grondwet met zich meebrengt  in 30 stellingen vervat. Na beantwoording van de stellingen krijgt de kiezer per thema te zien in hoeverre zijn mening overeenkomt met de Grondwet. De ReferendumWijzer geeft geen bindend stemadvies of eindoordeel. Het is aan de gebruiker om zelf een afweging te maken: de Referendumwijzer helpt de kiezer bij het inzichtelijk maken van de belangrijkste dilemmaÕs. Begin mei, 5 weken voor het referendum plaatsvindt, wordt de Referendumwijzer geactiveerd.
www.referendumwijzer.nl


Kijk ook op:
www.publiek-politiek.nl
www.stemwijzer.nl
www.testbeeldeuropa.nl
www.allesoverdeverkiezingen.nl
www.scholierenverkiezingen.nl
www.verkiezingsaffiches.nl
www.ambassadeursnetwerkbesturen.nlwww.ukomttochook.nl
www.grondweteu.nl
www.grondwetnee.org
www.bestbelangrijk.nl
www.grondweteuropa.eu.int
www.europeesparlement.nl
www.referendumcommissie.nl


Voor een kompleet overzicht van gemeentelijke berichten over het referendum zie: Verkiezingen en referenda


 


Uit onderzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst blijkt dat 84 % van de 12,7 miljoen stemgerechtigden geen idee heeft wat er in  de Europese Grondweet staat. Toch wil de regering dat het volk voor of tegen de Grondwet gaat stemmen. Daarom is er nu een Referendumwijzer ontwikkeld: een instrument op het internet dat de burger informeert over de inhoud van het referendum en helpt bij het maken van een stemkeuze.
Ga naar www.referendumwijzer.nl

www.loppersum.nl

Geef een reactie