24 april 2024

Reinigen strand Delfzijl kost bijna kwart miljoen

0

Delfzijl – De kosten van het munitievrij maken van het Delfzijlster strand, kost de gemeente 244.000 euro. Delfzijl heeft een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van binnenlandse zaken, voor een bedrag van 147.000 euro.

Dit staat in een kredietaanvraag, gericht aan de gemeenteraad van de havenplaats. Verreweg het grootste gedeelte van het geld, 224.000, moet overgemaakt worden naar de rekening van het aannemersbedrijf Leemans in Vriezenveen. Het bedrijf zeefde in de afgelopen weken het strand schoon. Het onderzoek van het Explosieve Opruimingscommando (EOC) kost Delfzijl tweeduizend euro, het afzetten van het strand achttienduizend.


Als de gemeente de subsidie ontvangt, wat zo goed als zeker is, dan kost het munitievrij maken van het strand Delfzijl in totaal dus 97.000 euro. Het is goed mogelijk dat hier nog extra kosten bijkomen. Zo ligt er een claim van minimaal een halve ton van de exploitant van het strandpaviljoen, wegens inkomstenderving. Het bedrijf Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) overweegt een claim in te dienen, omdat Delfzijl een mondelinge afspraak zou hebben geschonden. Volgens het bedrijf zou KWS de schoonmaakklus zijn toegezegd.


Koert Stulp van de Lijst Stulp vindt het een fors bedrag. ”Achteraf kun je zeggen: was dat het waard voor die twee granaatjes? Er wordt overal nog steeds heel veel munitie gevonden. Bovendien kunnen de granaten ook op het strand zijn neergelegd.”


Stulp wil ook weten waarom de gemeente niet inging op de offerte van KWS. Dat bedrijf zou de klus voor vijftig duizend euro klaren. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken zou het bedrijf niet geschikt zijn. Stulp: ”Dat is raar, want het is een gecertificeerd bedrijf. Ik ben benieuwd naar de uitleg van het college.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie