13 juli 2024

Ridders en middeleeuwse kinderschare starten ‘Focke’

0

Winsum – Middeleeuwse figuurtjes wandelden donderdagmiddag door Winsum voorafgegaan door twee ‘ridders’. Het waren leerlingen van de Borgschool en De Wierde, twee basisscholen in het dorp. Met hun verkleedpartij gaven de kinderen het startsein voor het Fockeproject van de Stichting Oude Groninger Kerken, een geschiedenisproject over de Middeleeuwen in (Noord-)Groningen.

De offici‘le aftrap verrichtte in de kerk van Obergum directeur Peter Breuking van genoemde stichting. Hij overhandigde alle aanwezige leerlingen het lespakket over Focke. Deze handeling was min of meer symbolisch. In aansluiting erop zullen alle 2500 kinderen die in de provincie Groningen aan het project meedoen het lespakket ontvangen.


De figuur van Focke als middeleeuws kinderpersoon staat al een paar jaar centraal in het geschiedenisproject. Het jochie heeft inmiddels enige faam gekregen, waardoor de belangstelling ervoor sterk toenam.


Na een aarzelende start doen nu al meer dan 2500 kinderen mee en uit de onderwijswereld werd zelfs aandrang uitgeoefend op de Oude Groninger Kerken om er vooral mee door te gaan. Trouwens, ook anderen haken op het initiatief in. Bibliotheken in Groningen (en voor een deel ook Drenthe) besteden er aandacht aan. In de Groninger Archieven wordt het middeleeuwse Stedum gereconstrueerd en in het Rijtuigmuseum in Leek leren de kinderen hoe de eerste kar er uitzag.


Martine Letterie schreef het boek Wie wint dat bij het lespakket hoort en daarin is Focke (zogenaamd geboren op het steenhuis Stedum) de centrale persoon. Door zijn ogen ervaren de kinderen van deze tijd hoe het in de Middeleeuwen het leven en spelen was.


Het project wordt afgesloten met een Fockedag in Stedum. In dit dorp kunnen de kinderen op 5 juni helemaal in de middeleeuwse sferen komen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie