29 november 2023

Met stropakken als uithangbord werd iedereen al op tijd geattendeerd op het oogstfeest in Stedum. zaterdag 15 septmeber was het om 10.00 al een drukte van belang bij Jensemaheerd aan de Hoofdstraat in Stedum. Veel mensen halen graag herinnneringen op aan hun landarbeiderstijd, al was het toen geen gemakkelijk leven. Een aantal ouderen, aangevuld met jongere hulp, liet zien hoe het winnen van de tarwekorrels in zijn werk gaat. Kaf van koren scheiden, klepelen en uiteindelijk naar de pas gerestaureerde molen in Ten Boer brengen. Alle stappen werden door spreekstalmeester en organisator Anjo Hofman duidelijk uitgelegd. Van de groei en maaidorstijd was een film gemaakt, die in de grote schuur van de boerderij werd vertoond. Ook het vervolg, het verwerken van de tarwe tot meel komt nog op de film. Bij Jensema was veel oud materieel opgesteld, en dat trekt ook altijd veel liefhebbers.

Eten en drinken was in stijl, bruine bonen met spek, kaneelsnoep, pannenkoeken en natuurlijk koffie en thee, geserveerd in overall of boerenkostuum. De pannenkoeken werden gebakken op petroleumstellen, en in het tempo van die tijd. Even wachten was geen bezwaar, want de speltpannenkoeken roken en smaakten heerlijk. Onder auspiciën van Dorpsbelangen was dit spektakel op touw gezet om een goed doel te dienen. Het Ronald McDonald huis in Groningen, het logeerhuis voor familie van ernstig zieke kinderen, kon aan het eind van de dag worden verblijd met een symbolische gift, bestemd voor de inrichting van het nieuw te bouwen huis. Gezien het grote bezoekersaantal, en de flinke afname van de bruine bonen, moet dit wel een goede opbrengst worden.

Ook aan de kinderen was gedacht. Zij werden uitgenodigd te komen met hun eigen "gepimpte" trekkers, fietsen en skelters. Hieraan was een prijsvraag verbonden. Een kind was zo vindingrijk om een babypop onder het stro in een aanhangwagentje van een trekker te leggen. De jury had het dan ook erg moeilijk met het bepalen van de prijswinnaars.

De veldwachter, met ouderwetse gummiknuppel, de burgemeester met hoge hoed en de vele vrijwilligers leidden het evenement in goede banen. Dit was vast niet het laatste oogstfeest in Stedum!

Voor de foto`s klik hier

Dorpsbelangen Stedum

Geef een reactie