29 mei 2023

Risicowijzer 2008: weet wat u moet doen!

In de laatste week  van april ontvangen alle huishoudens in de gemeente Loppersum de Risicowijzer. Hierin leest u hoe u zich op een ramp kunt voorbereiden en wat u moet doen als er daadwerkelijk iets gebeurt. U kunt de Risicowijzer ook hier downloaden. Lees hem door en bewaar hem op een handige plek!

Het is goed om af en toe stil te staan bij de risico’s in onze leefomgeving. Hoe klein deze risico’s ook zijn. De overheid doet er alles aan om incidenten en rampen te voorkomen. Als er iets gebeurt, weten hulpdiensten wat ze moeten doen. Er zijn rampenplannen opgesteld en de hulpdiensten houden regelmatig kleine en grote oefeningen.

 Het is belangrijk dat ook ú zich voorbereidt op een ramp. Met een radio op batterijen kunt u bijvoorbeeld altijd naar Radio Noord (de officiële rampenzender in de provincie Groningen) luisteren, zelfs als de stroom is uitgevallen. Mogelijk moet u bij een ramp onverwacht een paar dagen binnen blijven. Bereidt u daarop voor door een noodvoorraad eten en drinken aan te leggen. Denk ook aan mensen in uw omgeving die extra hulp nodig hebben, zoals kinderen, ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Als er wat gebeurt, is het belangrijk dat u weet wat u moet doen. Maar ook wat u juist niet moet doen. In de Risicowijzer leest u voor twaalf kleine en grote rampen hoe u het beste kunt handelen. De informatie in de Risicowijzer sluit aan op de landelijke campagne Denk Vooruit. Kijk ook eens op www.crisis.nl.

In de Risicowijzer vindt u verder een risicokaart en een hoogtekaart van de gemeente. Op de risicokaart kunt u zien waar gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen, zoals bijvoorbeeld bij LPG-tankstations.

 Lees de Risicowijzer goed door en bewaar hem op een handige plek, bijvoorbeeld in uw meterkast.

Risicowijzer 2008 Loppersum.pdf

Gemeente Loppersum

Geef een reactie