20 juli 2024

Rode loper blijft in de kast bij gratis huwelijken

0

De gemeente Delfzijl rolt haar rode loper niet meer uit voor inwoners die gratis trouwen. Zij hoeven ook niet meer te rekenen op een uitgebreide speech of bloemstukken. Bovendien is de plechtigheid voor hen voortaan in een kamer op de tweede verdieping van het gemeentehuis. De raadszaal is voorbehouden aan paren die wel betalen.

Mensen die gebruik maken van de dagdelen waarop het trouwen gratis is, zien de ceremonie vaak als een formaliteit. Dat doet de gemeente voortaan ook", legt wethouder Joop Boertjens van financiën uit.

Al die inspanningen om ook het gratis huwelijk op te luisteren, kosten de gemeente tijd en dus geld. En aan dat laatste is gebrek in Delfzijl. De versobering moet dan ook worden gezien als een bezuinigingsmaatregel.

De nieuwe zogeheten minimale trouwvariant is ook niet meer de hele gratis maandag vast te leggen. Het college wil nog maar een dagdeel voor niks huwelijken voltrekken. Alle gemeenten zijn overigens verplicht inwoners de mogelijkheid te bieden gratis te trouwen.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie