18 juni 2024

Rol Groenlinks in Slochter raad lijkt uitgespeeld

0

Slochteren – Er bestaat een serieuze kans dat de politieke partij GroenLinks in Slochteren tegen haar wil uit de gemeenteraad verdwijnt. Fractievoorzitter Gea Hoekstra van de eenmansfractie legt haar functie neer en dat betekent dat ex-fractievoorzitter Jan Buurke – no. 1 op de lijst van GroenLinks- in beeld is om de raadszetel in te vullen.

Hij overweegt die te aanvaarden en zich dan aan te sluiten bij de fractie Gemeentebelangen Slochteren.

Buurke stapte in maart vorig jaar op als fractievoorzitter van GroenLinks omdat hij met zijn partijgenoten onenigheid had over de te varen koers. Staatsrechtelijk gezien komt hij, als eerst gekozene op de kieslijst van die partij, ook als eerste in aanmerking voor de opvolging van Hoekstra.

“Haar vertrek is een verrassing voor mij”, zegt Buurke, die sinds een jaar lid is van collegepartij Gemeentebelangen Slochteren en geen contact meer heeft met zijn oude partijgenoten.

Gezien de gebrouilleerde verhouding wil hij zich niet weer inlaten met GroenLinks. “Als ik de zetel accepteer, en ik moet eerst nadenken of ik dat wel wil, dan doe ik dat op persoonlijke titel of ik sluit me aan bij Gemeentebelangen, als die partij dat wil. Ik haal me dan natuurlijk wel de woede van GroenLinks op de hals”, realiseert hij zich. Want dan is de rol van GroenLinks in de Slochter politiek uitgespeeld.

“Dat zou erg jammer zijn”, reageert vertrekkend GroenLinks- fractievoorzitter Gea Hoekstra. Zij maakte maandag bekend dat zij wegens persoonlijke omstandigheden genoodzaakt is zich terug te trekken uit de politiek. “In dat geval moet GroenLinks wachten tot de volgende verkiezingen en dan weer proberen in de raad te worden gekozen.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie