22 april 2024

Roodeschool in de ban van broodconflict

0

roodeschool – Het broodverkooppunt in de groentezaak Goudgewas in Roodeschool is tot teleurstelling van velen op last van de gemeente Eemsmond gesloten.
Bakker Ide de Boer uit Uithuizermeeden kreeg vlak voor kerst bericht van het gemeentebestuur dat hij zijn verkooppunt moest opheffen. “Het zou niet in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan van de gemeente”, zegt De Boer.

Sinds juli verkoopt hij zijn bakkersartikelen in de groentezaak van groenteboer en – teler Henk Landwehr. Een prachtig initiatief dachten beide ondernemers. Tot de gemeente anders besloot.

Ze vinden de beslissing onbegrijpelijk. Landwehr is van mening dat de gemeente zichzelf met de sluiting in de vingers snijdt. “Ze tasten de leefbaarheid van het dorp aan. Een supermarkt hebben wij niet meer, de textielzaak heeft deze week zijn deuren moeten sluiten en de pinautomaat is weggehaald. En nu dit weer.”

De groenteboer vermoedt dat de eigenaar van Super De Boer in het nabijgelegen Uithuizermeeden de gemeente onder druk heeft gezet om de verkoop van bakkersartikelen in zijn zaak te verbieden. Landwehr: “Hij ziet in ons een directe concurrent. Vanaf het moment dat ik de plannen voor mijn groentezaak bekendmaakte, protesteert hij al.”

Eigenaar Kasemier van Super De Boer ontkent dit in alle toonaarden: “Ik vind het prima dat ze daar groenten verkopen. Maar waar ik het niet mee eens ben, is dat de gemeente toestaat dat er overal van die verkooppunten verrijzen. Ik moet mij aan het bestemmingsplan houden. Dan moeten zij dat ook.”

De inwoners van Roodeschool staan vierkant achter De Boer en Landwehr. Ze zijn verbolgen over het besluit van de gemeente en zijn een handtekeningactie gestart. Initiatiefneemster Johanna Moesker: “We hebben hier helemaal niets meer aan middenstand in het dorp. Het was zo gemakkelijk: het brood en de groente bij elkaar. Mensen die geen auto hebben, moeten nu helemaal op de fiets naar Uithuizermeeden voor een brood.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie