21 juni 2024

Roodeschool zit zonder avondvertier

0

Roodeschool – Dorpshuis De Schuur in Roodeschool is op enkele kleine zaaltjes na dicht. Het is afgekeurd omdat het plafond niet brandveilig is. De beheerster van De Schuur is bovendien gestopt met haar werkzaamheden.

Beheerster Nelleke de Jong werkte drie jaar in het dorpshuis. Voor zij er kwam, werden er al discoavonden gehouden en zij heeft de activiteiten uitgebouwd. Zo waren er live optredens, toneelavonden en discoavonden waar veel bezoekers op af kwamen. “Het ging via mond tot mond reclame. Soms waren er wel driehonderd bezoekers. Uit Roodeschool zelf, maar ook uit Spijk, ’t Zandt, Zijldijk, Delfzijl en Uithuizermeeden. Van jong tot oud”, vertelt De Jong enthousiast.

Het werk in het dorpshuis werd haar te druk. “Ik had er geen tijd meer voor.” Juist toen zij liet weten er mee op te houden, werd duidelijk dat De Schuur niet brandveilig was. Weliswaar konden de activiteiten tot 1 januari 2005 doorgaan, maar het stichtingsbestuur besloot anders. Voorzitter Simon Smit: “We hadden de keus: meteen een nieuwe beheerder zoeken of eerst de veiligheid op orde brengen.”

Het werd het laatste, waardoor er voorlopig niets is te doen in Roodeschool. Beide dorpscafŽs zijn al lang dicht. Wel zijn er nog een chinees restaurant en een snackbar. En in een zaaltje van het dorpshuis is ruimte voor de linedancers en het koor. De subsidieaanvragen voor herstel van het dak gaan naar de gemeente. Wethouder Rein Eisinga kan nog niets zeggen over subsidie een eventuele subsidie. “Op korte termijn is er geen geld.”

In Rottum is het dak van het dorpshuis gerepareerd door de dorpelingen zelf. Smit betwijfelt of dat in Roodeschool lukt. In het voorhuis van het dorpshuis in Roodeschool opent 4 november het steunpunt voor ouderen. Het is twee ochtenden per week geopend. Ouderen kunnen er terecht voor koffie en gezelligheid, maar bovenal om onder begeleiding formulieren in te vullen, een telefoontje te plegen en informatie te vragen. Vier vrijwilligers en een professionele kracht helpen de ouderen. Slaagt dit project, dan krijgt het een vervolg in andere dorpen van de gemeente Eemsmond.

www.dvhn.nl

Geef een reactie