14 juli 2024

Rookhaard is veranderd in spooklandschap

0

De zes fikse loodsen van op- en overslagbedrijf Veem & Factor in de Eemshaven zijn verschrompeld tot een zielige hoop rotzooi. Een dag na de uitslaande brand van dinsdag worden de bergen gerecycled huisvuil – dat met tonnen in de loodsen lag opgeslagen – gescheiden van de ijzeren karkassen waaruit de loodsen bestonden.

Daartoe rijden negen kranen met grijpers op de bergen huisvuil. Zij worden natgehouden door de brandweer. ”Een aardige klus. Het is geen alledaags werk en zeker nu het bouwvak is, komt dit goed van pas”, zegt Mark van der Flier van het gelijknamige grondverzetbedrijf uit Beerta. ”Als je maar zorgt dat je genoeg brandweermannen om je heen hebt, is het niet gevaarlijk.” Volgens hem brandt alleen de bovenste tien centimeter van het huisvuil omdat er bij de rest geen zuurstof komt.

Van der Flier heeft de hele nacht gewerkt, net als een aantal van zijn collega’s. Hij verwacht dat het grootste deel van de ijzeren karkassen aan het einde van de week weg zal zijn. Wat er met de restanten van het opgeslagen huisvuil gebeurt, is nog onbekend.

Hij kijkt eens naar boven, waar een van zijn collega’s een kraan behendig over de schroothoop stuurt. ”Het is een rare ervaring. Je merkt niets van het mooie weer, omdat je de ruitenwissers aan hebt en midden in de rook zit.”

De wind weet niet wat hij wil. Waaide de rook van de brandhaard dinsdag nog richting het oosten, woensdagmiddag reden automobilisten op de Eemshavenweg in een vage mist.

De brandweer verwacht dat het nablussen nog zeker een dag of vier duurt

Dagblad van het noorden

Geef een reactie