27 mei 2024

Rudolph Agricola, de ‘Ommelander aller tijden’

0

Appingedam – De wetenschapper Rudolph Agricola is vrijdag in het kerkje van Solwerd gekozen tot de ‘Ommelander aller tijden’. De verkiezing had plaats in het kader van de presentatie van het eerste nummer van Ach lieve tijd – 2500 jaar Ommelanden, een tijdschriftenserie over de historie van dit gebied.

Burgemeester Emme Groot van Appingedam maakte de uitslag bekend. Tevoren had een aantal deskundigen uit allerlei sectoren (onder wie Reint Wobbes van de Stichting Oude Groninger Kerken, het Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA) en de kunstschilder Henk Helmantel) ieder een pleidooi gehouden voor een eigen kandidaat. Op de kandidaat die zij nomineerden konden de aanwezigen in de kerk vervolgens hun stem uitbrengen.


De verkiezing van Agricola mag gerust verrassend worden genoemd. Een van de andere genomineerden was namelijk de overleden, maar nog altijd populaire zanger Ede Staal. Gezien de belangstelling die er nog altijd voor zijn liedjes bestaat, gingen veel van de aanwezigen in de kerk ervan uit dat Staal ook de titel ‘Ommelander aller tijden’ zou krijgen.


Groot was dan ook de verbazing dat Rudolph Agricola met deze eer ging strijken. Deze Baflo‘r werd geboren in 1444 en overleed in 1485. Van huis uit heette hij eigenlijk Roelof Huusman. Hij was filosoof, classicus en literator. Bovendien was hij van 1480-1484 secretaris van de stad Groningen. Onderweg naar huis van een reis naar Rome overleed hij in de Duitse stad Heidelberg.


De serie Ach lieve tijd – 2500 jaar Ommelanden zal in 16 maandelijkse afleveringen uitkomen. De serie wordt via de boekhandels verkocht.

www.dvhn.nl

Geef een reactie