16 juni 2024

‘Ruige schuur’ bij charmant haventje Noordpolderzijl

0

noordpolderzijl – Architectenbureau De Zwarte Hond uit Groningen maakt een ontwerp voor een nieuw onderkomen bij de haven van Noordpolderzijl. De oude visafslag die de gemeente gebruikt als opslagplaats is verrot en aan vervanging toe. De Zwarte Hond ziet de klus wel zitten.

Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan wadlopers, passanten en bootjesbezitters. Ze kunnen er een sanitaire stop maken. Dat doen ze momenteel in de oude visafslag, maar die past niet meer bij de moderne tijd. Ook is er een expositieruimte in de nieuw te bouwen voorziening. Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum kan er visgerei en andere cultuurhistorische voorwerpen tentoonstellen.


Verder is er in het nieuw te ontwerpen gebouw van 200 vierkante meter een slaapplaats voor buschauffeurs. Architect Jurjen van der Meer van De Zwarte Hond heeft zin in de opdracht van de gemeente Eemsmond. “Noordpolderzijl is een beroemde pleisterplaats. Het is er charmant en dat moet het blijven. Ik zit te denken aan een ruige schuur, zoals het daar hoort.”


Het nieuwe onderkomen is een van de eerste plannen die de gemeente Eemsmond in Noordpolderzijl gaat uitvoeren. Ze heeft samen met de provincie een visie opgesteld die het kleine haventje een ‘kwaliteitsimpuls’ moet geven. In de toekomst gaat er nog meer veranderen in Noordpolderzijl, maar alle veranderingen zijn gericht op kleinschaligheid. “Er komt geen grote publiekstrekker”, zegt burgemeester Gerard Renkema.


De volgende stap is de aanpak van het haventje. Daar moeten allerlei punten op de i worden gezet. Te denken valt aan verlichting en deugdelijke aanlegsteigers.

www.dvhn.nl

Geef een reactie