2 maart 2024

Rusthoven straks locatie voor koeien

0

Loppersum – Op de locatie Rusthoven aan het Damsterdiep bij Wirdum komt geen bebouwing. Plannen voor een borg of woningen zijn van de baan. De plek die voorheen bevolkt werd door een groep krakers, behoudt zijn agrarische bestemming

In de nabije toekomst grazen er koeien. De Lopster wethouder Jan de Heer stelt voor het gebied ook toegankelijk te maken voor wandelaars.

Op 9 februari is er een bijeenkomst voor betrokkenen bij het terrein van de voormalige steenfabriek. De gemeente Loppersum praat dan onder anderen met Milau BV, de eigenaar van het terrein, Staatsbosbeheer en de directe buren, waaronder de borg Ekenstein.

De Heer: “Loppersum houdt vast aan de bestemming voor het gebied en die is agrarisch zonder bebouwing.” Het terrein moet weer tot zijn recht komen als een soort oprijlaan voor de borg Rusthoven. Nu liggen er de ru•nes van de oude steenfabriek en de restanten van de bijbehorende gebouwen. “De oven blijft bewaard omdat er vleermuizen huizen. De bijgebouwen gaan plat.”

Eerder al gaf de Rijksdienst voor Monumentenzorg het gebied Rusthoven de beschermde status. De dienst hecht waarde aan het intact laten van de oude structuur rond de borg.

Eigenaar Bert Broeksema van Milau BV had plannen om een soort bij de omgeving passende borgwoningen op de locatie Rusthoven te bouwen. Dat kan dus niet doorgaan. Broeksema: “Dat is nieuw voor mij. Ik heb nog niets gehoord van de gemeente.” Volgens wethouder De Heer heeft Broeksema nooit concrete plannen ingediend

www.dvhn.nl

Geef een reactie