21 mei 2024

Ruzie over rommelerf, wethouder Loppersum niet blij.

0

Een boek over lokale democratie dat is uitgegeven door de Wiarda Beckmanstichting,het wetenschappelijk bureau van de PvdA,heeft stof doen opwaaien in politiek Loppersum. Het boek wijdt een hoofdstuk aan deze gemeente. Auteur Menno Hurenkamp sprak hiervoor onder meer met PvdA-fractievoorzitster Lies Oldenhof. Zij leidde hem rond in haar woonplaats Stedum.

Hurenkamp schrijft over Oldenhof: "Ze heeft bij elke woning een verhaal. Een bijzondere gevel, een fraaie dakgoot."
Bij de rondgang door haar dorp wijst Oldenhof de schrijver terloops op de boerderij van CDA-wethouder Hommo Smit. Op grond van haar informatie schrijft de auteur: "Over het rommelige erf van wethouder Smit wordt in het dorp gepraat, daar houden de mensen hier niet van."

Deze passage is bij wethouder Smit in het verkeerde keelgat geschoten. Hij ontkent dat het terrein bij zijn boerderij de kwalificatie ’rommelerf’ verdient. "Het erf ligt er juist heel netjes bij. Ik ken erven bij andere boerderijen die heel wat minder goed ogen." Smit verwijt de PvdA-fractievoorzitter bovendien onzorgvuldigheid. "De boerderijwordt al vier jaar lang bewoond door mijn zoon. Samen vormen we weliswaar een maatschap die de boerderij runt. Maar als bewoner is mijn zoon verantwoordelijk voor de onderhoudstoestand van het erf. Dat had Oldenhof moeten weten",meent Smit.

Hij ervaart haar opmerkingen als beledigend. Inmiddels maakte Oldenhof gisteravond haar excuses. Ze geeft toe dat ze onbezonnen is geweest. "Ik dacht dat ik een onderzoeker rondleidde in mijn dorp. Maar hij bleek een journalist die in mijn ogen onprofessioneel te werk is gegaan." Ze zegt afstand te nemen van de publicatie. "Ik had er beter aan gedaan m’n eigen tuin als voorbeeld te gebruiken. Want die tuin is een zootje. Ook daar wordt in het dorp schande over gesproken", zo reageert zij. Oldenhof kritiseert in het boek ook nog het ruimtelijk beleid dat in Stedum is gevoerd.

De auteur tekende op uit haar mond: "In Stedum woont veel deskundigheid, soms met meer ervaring dan op het gemeentehuis zit." Ook met die uitspraak is wethouder Smit niet blij.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie