18 juni 2024

Samen aan het werk in het steemer bos

0


Landschapsbeheer organiseert de landelijke natuurwerkdag altijd op de eerste zaterdag in november. Dit jaar is dat 5 november en ons Steemer bos is weer één van de locaties waar gewerkt wordt.
Het Steemer bos is een ruilverkavelings bosje van ca. 20 jaar oud dat als een paddenstoel uit de grond schiet.

Eenzijdige aanplant en gebrek aan onderhoud hebben van veel dorpsbossen saaie stakenbosjes gemaakt, met een geringe betekenis voor de flora en fauna. Zo word het niet aantrekkelijk gevonden door bewoners en recreanten. Daarom is het ook nodig om het bos uit te dunnen om de andere bomen en andere vegetatie een kans te geven, meer variatie en licht in het bos te krijgen. Daarnaast is het vergroten van de betrokkenheid bij de leefomgeving belangrijk. De opbrengst van het hout, komt volledig ten goede aan Scouting de Struners. Ook als je geen ervaring hebt met landschapsonderhoud ben je van harte welkom om samen met de Scouts van de Struners de natuur een handje te helpen.

Dit is al het 8e jaar dat er op de landelijke natuurwerkdag wordt gewerkt in het Steemer bos. We zijn de afgelopen jaren met een groep vrijwilligers bij alle bosranden aan het zagen geweest. Door de bosranden te dunnen ontstaat er ruimte en krijgen kleine boompjes en struiken een kans om te groeien. De Natuurwerkdag in Stedum wordt georganiseerd door Landschapsbeheer in samenwerking met, Staatsbosbeheer en Scouting de Struners.
Landelijke Natuurwerkdag op 5 november

Op de Landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 5 november gaan we van 10.00 uur tot 15.00 uur werken in het Steemer bos. En kinderen van Scoutinggroep de Struners komen helpen. Mensen die meehelpen zagen, mogen voor eigen gebruik hout meenemen voor de open haard. Landschapsbeheer zorgt voor (hand)zagen en werkhandschoenen.
Zin om te helpen? Kom dan om 10.00 uur naar de ijsbaan/tennisbaankantine. Na een korte instructie vertrekken we meteen naar het bos om aan de slag te gaan. Halverwege de dag wordt er gezorgd voor koffie/thee, chocolademelk en koekjes.

Graag van tevoren opgeven
Graag opgeven via www.natuurwerkdag.nl Klik op de locatie Stedum en op de website staan verder de aanwijzingen. Of geef je op bij Georg Dekkinga
Natuurwerkdag in de kerstvakantie

Ook dit jaar willen we in de kerstvakantie aan het werk in het Steemer bos. De precieze datum voor deze natuurwerkdag worden nog bekend gemaakt. Doe je dan ook mee?

Georg Dekkinga, Scouting de Struners
scoutingstedum@destruners.nl, 06-24450600.

www.stedum.com

Geef een reactie