18 juni 2024

Samen aan het werk in het Steemer Bos op de Landelijke Natuurwerkdag op 4 november

0

Landschapsbeheer organiseert de landelijke natuurwerkdag altijd op de eerste zaterdag in november. Dit jaar is dat 4 november en ons Steemer bos is weer één van de locaties waar gewerkt gaat worden (zie ook http://www.natuurwerkdag.nl/)!

Dit is al het 3e jaar dat er op de landelijke natuurwerkdag wordt gewerkt in het Steemer bos. Daarnaast werken we vaak nog 2 ochtenden in het winterseizoen met een groep vrijwilligers. Ook de kinderen van de beide basisscholen hebben verschillende malen hun handen uit de mouwen gestoken en bomen gezaagd.

Van de stammetjes en takken worden takkenrillen gemaakt. Deze ‘muurtjes’ van bomen en takken houden de wind tegen en vormen een onderkomen voor egels en vlinders. Op het dode hout zullen ook paddestoelen gaan groeien. De bosranden aan de oost- en zuidkant zijn voorgaande jaren gedund en ook langs het Reinderspad is aan beide kanten gewerkt.
De stompjes van de omgezaagde bomen groeien terug als struikjes. Hierdoor is een dichte bosrand aan het ontstaan, zodat de wind niet zo maar door het bos kan waaien. Dichte bosranden zorgen voor een ‘bosklimaat’ in het bos, hetgeen belangrijk is voor de plantengroei in het bos. Door deze ingrepen ontstaat meer variatie in het bos qua bomen, struiken en planten, die op hun beurt weer verschillende soorten dieren aan trekken.

Landelijke natuurwerkdag op 4 november
Dit seizoen kunnen we weer met gereedschap van Landschapsbeheer aan de slag. Op de Landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 4 november gaan we van 9.30 uur tot 13.00 uur verder met het bosrandenbeheer. De ervaring van vorige jaren is dat het heel gezellige werkdagen zijn!
Hebt u/je zin om mee te helpen? Kom dan om 9.30 uur naar de ijsbaan/tennisbaankantine. Na de instructie gaan we vervolgens samen aan het werk. Voor koffie/thee, chocolademelk en koekjes tijdens de pauzes wordt uiteraard gezorgd!

Graag van tevoren opgeven:
Landschapsbeheer zorgt voor de zagen en de werkhandschoenen. Om te weten op hoeveel volwassenen, jongeren en kinderen we kunnen rekenen, vragen we jullie om je op te geven bij Thea Rozeboom (via e-mail: trozeboom@hotmail.com , of tel.: 627456) of bij Jacqueline Mulder (via e-mail: j.j.mulder@abcg.nl, of tel.: 550839).
Opgeven kan ook via www.natuurwerkdag.nl. Locatie Stedum is nr 1. en op de website staan verder de aanwijzingen om je op te geven.
Hopelijk tot ziens op 4 november, dan maken we er weer een leuke werkdag van!

Vriendelijke groet,
Thea Rozeboom en Jacqueline Mulder

www.stedum.com

Geef een reactie