2 maart 2024

Samen aan het werk in het Stemer Bos op de Landelijke Natuurwerkdag op 5 november

0

Landschapsbeheer organiseert de landelijke natuurwerkdag altijd op de eerste zaterdag in november. Dit jaar is dat 5 november en ons Steemer bos is ŽŽn van de locaties waar gewerkt gaat worden Vorig jaar is op de landelijke natuurwerkdag een begin gemaakt met het bosbeheer in het Steemer bos, waarna we nog eens een ochtend in december en een ochtend in maart hebben gewerkt met een groep vrijwilligers.

Ook de kinderen van de beide basisscholen hebben hun handen uit de mouwen gestoken en bomen gezaagd en daarna van de stammetjes en takken takkenrillen gemaakt. Deze ÔmuurtjesÕ van bomen en takken houden de wind tegen en vormen een onderkomen voor egels en vlinders. Op het dode hout zullen ook paddestoelen gaan groeien. De bosranden aan de oost- en zuidkant zijn gedund en u/je hebt misschien al wel gezien dat de stompjes van de omgezaagde bomen teruggegroeid zijn als struikjes. Hierdoor is een dichte bosrand aan het ontstaan, zodat de wind niet zo maar door het bos kan waaien. Dichte bosranden zorgen voor een ÔbosklimaatÕ in het bos, hetgeen belangrijk is voor de plantengroei in het bos. Door deze ingrepen ontstaat meer variatie in het bos qua bomen, struiken en planten, die op hun beurt weer verschillende soorten dieren aan trekken.


 


Dit seizoen kunnen we weer onder begeleiding van Landschapsbeheer aan de slag. Op de Landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 5 november gaan we van 10.00 uur tot 15.00 uur verder met het bosrandenbeheer. De ervaring van vorig jaar is dat het heel gezellige werkdagen zijn!


Hebt u/je zin om (een dagdeel) mee te helpen? Kom dan om 10.00 uur naar de ijsbaan/tennisbaankantine. We krijgen dan instructie en gaan vervolgens samen aan het werk. Voor koffie/thee, chocolademelk en koekjes tijdens de pauzes wordt gezorgd. Tijdens de lunchpauze zal er ook soep zijn. We vragen u/je wel om zelf brood mee te nemen.


 


Graag van tevoren opgeven:


Landschapsbeheer zorgt voor de zagen en de werkhandschoenen. Om te weten op hoeveel volwassenen, jongeren en kinderen we kunnen rekenen, vragen we jullie om je op te geven bij Thea Rozeboom (via e-mail: theetje@gmx.net  of bij  Jacqueline Mulder (via e-mail: j.j.mulder@abcg.nl,).


Hopelijk tot ziens op 5 november, dan maken we er weer een leuke werkdag van!


 

(zie ook http://www.natuurwerkdag.nl)

www.stedum.com

Geef een reactie