25 april 2024

Samen aan het werk in het Stemer Bos

0

Op 21 september jl. gaf Landschapsbeheer op de bijeenkomst ÔGroen in StedumÕ in ons cafŽ, een presentatie hoe je van de, toch wel wat saaie, ruilverkavelingsbosjes een mooi stukje natuur kunt maken.

Tijdens deze avond en op de ledenvergadering van Dorpsbelangen op 26 oktober gaf een aantal mensen zich op om mee te helpen.
Op 6 november, de landelijke natuurwerkdag, was het dan zover. Hoewel niet alle vrijwilligers op deze dag konden, waren we toch met een groep van zoÕn 10 volwassenen en 3 kinderen. Even leek het erop dat we in onze regenjassen moesten gaan werken, maar gelukkig kreeg Piet Paulusma gelijk: het werd mooi weer!


Na een korte instructie gingen we onder begeleiding van landschapsbeheer aan de slag. Een eerste begin is gemaakt aan de rand van het bos langs het Peertilpad. Door de rand van het bos uit te dunnen, krijgen struiken en planten de kans om te groeien. De omgezaagde bomen groeien ook terug als struik. Hierdoor ontstaat een dichte bosrand, zodat de wind niet zo maar door het bos kan waaien. Dichte bosranden zorgen voor een ÔbosklimaatÕ in het bos, hetgeen belangrijk is voor de plantengroei in het bos.


 


Daarnaast hebben we ook een paar open plekken aan de rand gemaakt. Zo kan er meer licht in het bos komen en ook dat heeft weer effect op de plantengroei. Door deze ingrepen ontstaat namelijk meer variatie in het bos. Verschillende bomen, struiken en planten trekken weer verschillende soorten dieren aan.


Het was echter wel even slikken toen de zagen tevoorschijn kwamen en de ene boom na de andere omgezaagd werd. Het lijkt namelijk wel heel drastisch en de kleine stukjes van de boomstammen die nog boven de grond uitsteken, zien er wel wat triest uit. Toch zal het allemaal goed komen en volgend voorjaar kunnen we een mooie bosrand tegemoet zien.


 


Behalve bomen zagen hebben we ons ook bezig gehouden met bomen en takken slepen. Van alle omgezaagde bomen hebben we namelijk een takkenril gemaakt. Zo liggen er nu ÔmuurtjesÕ van bomen in het bos. Deze zorgen er ook voor dat de wind niet dwars door het bos waait en je kunt niet meer zo door het bos heen kijken. Bovendien zorgt het dode hout weer voor een onderkomen voor egels en vlinders.


Hard werken maakt trouwens wel hongerig. De lunch in het cafŽ met o.a. een heerlijke paddestoelensoep ging er dan ook wel in. Met volle magen zijn we daarna in het volgende stukje bos aan de slag gegaan.


Er valt nog veel te doen in ons bos, maar het begin is gemaakt. Bovendien was het heel gezellig om samen te werken! We zullen weer een werkdag organiseren en daarover zal in de Stedumer een bericht verschijnen. Wie zich nog niet heeft aangemeld, maar wel zin heeft om een (halve) dag mee te helpen, kan zich opgeven bij Lies Oldenhof  of  Jacqueline Mulder.


Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en des te eerder ons bos is omgetoverd tot een mooi stukje natuur!


 


Voor meer foto`s kijk in ons fotoalbum

Dorpsbelangen

Geef een reactie