19 juni 2024

Santanera kan net zo goed kastanjes verkopen

0

De Biostabil, de magnetische hanger van Bruno Santanera uit Godlinze ligt onder vuur. Maandagavond nam het Tros-televisieprogramma Radar het sieraad, dat volgens schepper Santanera al duizenden mensen van gezondheidsklachten heeft afgeholpen, onder de loep. Conclusie: de hanger bevat heel wat minder bijzonder materiaal dan Santanera zegt.

Voor de hanger wordt onder leiding van oud-Veronica-presentatrice Tineke de Nooij veel reclame gemaakt op televisie.


Volgens De Technische Universiteit Delft, die het hangertje voor Radar onderzocht, is het niet meer dan een simpel sieraad met een veelvoorkomende magneet.


De hangers blijken ijzer, borium en neodium te bevatten. Neodium is een stof die voorkomt in goedkope magneten in huishoudelijke apparatuur. Borium is een sporenelement. Kobalt en Sumarium, stoffen die volgens Santanera eveneens in de Biostabil zouden zitten, heeft de TU in de onderzochte exemplaren niet aangetroffen. Volgens een geraadpleegde juwelier zou het sieraad niet meer mogen kosten dan veertig euro. De goedkopere versies van de Biostabil kosten ruim honderd euro, de duurste meer dan vijftienhonderd euro.


‘Klinklare onzin’


Wiebe Venema, huisarts in Joure en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij noemt de Biostabil ‘klinkklare onzin’. ”Gewoon een hanger met een magneetje, dat alle problemen zou oplossen. Die Santanera is gewoon een hele slimme zakenman. Hij laat zijn product aan de man brengen door een bekende Nederlander die al heel snel oh en ah roept en het ding ook nog eens aanprijst als ‘gewoon een heel mooi sieraad’. Waar we bezwaar tegen hebben is de verbanden die gelegd worden tussen genezing en de hanger. In verdekte termen als ‘heeft gunstige invloed op’ wordt die link toch gelegd.”


Om die reden lopen er bij de reclamecodecommissie meerdere zaken tegen de spotjes van Santanera. Eerder werd gesproken van goud, nu is de hanger volgens de spot van verguld metaal. Op de bewering dat veel mensen baat hebben bij de Biostabil antwoordt Venema: ”Dat is naar ons idee volledig toe te schrijven aan het placebo-effect. Als je denkt dat het werkt, werkt het ook. Mijn opa had vroeger een kastanje in zijn zak tegen reuma. Die man geloofde dat en dat kan heel positief uitpakken. Maar om mensen nou meer dan honderd euro te laten betalen voor een vergulde hanger? Santanera kan net zo goed kastanjes aanprijzen, die kosten veel minder en als je er in gelooft, werken ze net zo goed.”


Santanera: Jammer


Bruno Santanera blijft geloven in de heilzame werking van zijn hanger, ook nadat Radar hem confronteerde met de uitkomsten.


Hij zegt al die negatieve aandacht wel jammer te vinden. ”Het gaat gewoon heel goed met de Biostabil, ik heb er zo’n 150.000 verkocht sinds we er vorig jaar actief de markt mee zijn opgegaan, maar door de jaren heen al zeker 700.000. Het is zo jammer dat mensen je dan nooit eens willen helpen voortduwen, maar altijd omduwen.” Over de inhoud van de hanger zegt Santanera: ”Volgens de fabrikant zitten er wel degelijk kobalt en sumarium in. Zoveel mensen zeggen dat ze zich goed voelen door mijn hanger, dat ik het jammer vind dat er zo technisch naar gekeken wordt. Waarom wordt de werking niet eens goed onderzocht, in plaats van alleen te kijken naar wat erin zit?”

www.dvhn.nl

Geef een reactie