16 juli 2024

Scheepsjoagen moet jaartje overslaan

0

Onderdendam – Het jaarlijkse evenement Scheepsjoagen in Onderdendam gaat volgend jaar niet door. De organisatie is fors beboet voor het feest van dit jaar omdat er bier is verkocht aan minderjarigen. Ook de steeds strengere regelgeving doet het dorpsfeest dat elk jaar duizenden bezoekers trekt, de das om. In 2006 hoopt de organisatie het feest te kunnen voortzetten

Hoe hoog de boete is die de vrijwilligersorganisatie moet betalen, is nog onbekend. Over een half of driekwart jaar wordt dat duidelijk. Dat belemmert de organisatie om alvast met de voorbereidingen te beginnen, die normaal gesproken in december beginnen. ”We weten niet waar we financieel aan toe zijn”, zegt voorzitter Bert Helmholt van de organisatie van het Scheepsjoagen.


Daar komt bij dat de organisatie wil uitzoeken hoe ze aan de veiligheidseisen van de provincie kan voldoen. Zo is men verplicht om bier te schenken in plastic glazen. Plastic en een feest rondom het Winsumerdiep is geen fraaie combinatie. ”Dat wordt een chaos in het water”, voorspelt Helmholt, die een soort statiegeldsysteem wil bedenken om troep te voorkomen. Dat kost tijd.


Hetzelfde geldt voor de controle op alcoholgebruik. Dat is volgens de regelgevers geen probleem als het feestterrein besloten is. ”Ja hoor”, schampert Helmholt, ”als je hekken rondom het Winsumerdiep plaatst, is het karakter van het feest weg.”


Hij heeft begrip voor de eisen, want het Scheepsjoagen is uit de kluiten gewassen. ”We moeten de veiligheid in de gaten houden, want er zijn wel eens schermutselingen. Ik hou mijn hart vast dat we offici‘le bewaking moeten inschakelen. Ik bedoel; bewaking is okŽ, maar kost wel geld.”


Hij vindt het jammer en vervelend dat het tweedaagse feest een jaar moet overslaan. ”We kunnen niet anders, we hebben extra tijd nodig om het feest te organiseren op de manier zoals de regels voorschrijven. Die regels zijn de doodsteek voor de dorpsfeesten zo langzamerhand.”Scheepsjoagloop


De Scheepsjoagloop, een hardloopwedstrijd van tien kilometer, gaat wel door. Die vindt plaats in het eerste weekend van september. De organisatie wil dan ook een spelmiddag voor de dorpelingen houden. De hoofdmoot, het Scheepsjoagen met na afloop live muziek op en rondom het water, gaat niet door. Het evenement was deze zomer voor de twaalfde keer. Zo’n zestig vrijwilligers hielpen mee aan het feest.

www.dvhn.nl

Geef een reactie