25 april 2024

Schilderij niet terug naar oud-Meister raadhuis

0

Uithuizermeeden – Uitgever Wout Roorda in Uithuizermeeden heeft de hoop opgegeven ooit nog in het bezit te komen van een schilderij uit 1928 van de dorpsschilder R. Hoiting. De eigenaar van het oude Meister gemeentehuis heeft tien jaren geprobeerd het schilderij te bemachtigen

Roorda woont in het oude raadhuis en heeft er een museum in gevestigd. Voorts dient het gebouw uit 1907 als trouwlocatie. Het door hem en voor het museum gewilde schilderij is een dorpsgezicht van Uithuizermeeden. Het hing vroeger in het voormalige gemeentehuis. Tegenwoordig siert het de entreehal van woon- en zorgcentrum De Mieden.


Het doek stelt een korenveld voor met landarbeiders. Op de achtergrond is een deel van het toenmalig Meister raadhuis te zien en de inmiddels afgebroken molen. Het heeft een afmeting van 1,76 x 1,33 meter en is eigendom van de gemeente Eemsmond.


Erg gehecht


De cli‘ntenraad van De Mieden, waarmee de gemeente een bruikleenovereenkomst heeft, weigert afstand te doen van het werk. “Bewoners zijn erg aan het schilderij gehecht”, zegt voorzitter Chris Bakker van de cli‘ntenraad.


Toen de gemeente Uithuizermeeden door de gemeentelijke herindeling ophield te bestaan was het raadhuis aan de Hoofdstraat enige tijd in gebruik bij aannemersbedrijf Volker Stevin. “Ik heb het pand gekocht”, zegt Roorda, “om het te behouden voor het nageslacht. Anders zou het gesloopt worden. De staat ervan was erbarmelijk.”


Roorda restaureerde het pand en haalde allerlei uit het pand verdwenen attributen terug, waaronder eeuwenoude kunstwerken en authentiek meubilair. “Alleen dat ene schilderij ontbreekt nog.”


De gemeente Eemsmond heeft vorige week geprobeerd het schilderij bij de cli‘ntenraad van woon- en zorgcentrum De Mieden los te weken. Wethouder Rein Eisinga: “We hadden de overeenkomst eenzijdig kunnen opzeggen, maar ons is gebleken dat de bewoners van het zorgcentrum verknocht zijn aan het schilderij. We laten de zaak rusten, het schilderij blijft hangen waar het hangt.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie