21 mei 2024

Schipper aan de dijk gezet na aanvaring tijdens Sail

0

De vaste schipper van de Voorwaarts Voorwaarts, het vlaggeschip van de gemeente en de provincie Groningen, is na tien jaar aan de dijk gezet. Vorig jaar veroorzaakte de schipper tijdens het maritieme evenement Sail Amsterdam een aanvaring met een tegemoetkomend vrachtschip.

Schipper Van der Heide heeft het tegemoetkomende vrachtschip over het hoofd gezien toen hij naar bakboord voer. Daardoor schampten de schepen elkaar, waarbij een enorme schade ontstond.

Volgens het bestuur van de Voorwaarts Voorwaarts is de aanvaring niet de hoofdreden om nu het contract met Willem van der Heide niet te verlengen. De nieuwe schipper zou simpelweg over betere kwaliteiten beschikken.

De Voorwaarts Voorwaarts is een van de oudste koftjalken van Nederland. Het schip werd in 1899 gebouwd op de scheepswerf van Jan Verstockt in Martenshoek. Hij deed dat in opdracht van H.J. Puister uit Veendam, die tot 1912 met het schip voer op de Noord- en Oostzee. Daarna werd het verkocht aan een Duitse schipper. Na vele omzwervingen kwam de koftjalk in 1975 weer terug naar ons land.

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie