21 juli 2024

Schoolgruiten op de bres voor gezonde voeding

0

Dinsdag 2 maart 2010 starten zeven basisscholen in gemeente Loppersum met SchoolGruiten en worden zo een officiële SchoolGruiten school. SchoolGruiten betekent dat de kinderen twee keer per week samen groente en fruit eten in de klas. Aansluitend op de SchoolGruiten vindt de Gezondheidsweek op negen scholen in Loppersum plaats.

Gruiten is een combinatie van GRoente en FrUIt. Groente en fruit op school is SchoolGruiten. Het doel van de campagne is kinderen stimuleren gezonder te eten en vaker voor groente en fruit te kiezen als tussendoortje. De scholen in Loppersum gruiten twee dagen in de week, de meeste scholen kiezen voor de dinsdag- en donderdagochtend. Op de gruitdagen worden daarom alle andere vormen van tussendoortjes, als koekjes, repen en liga’s afgeraden. Zien eten, doet eten: door gezamenlijk in de klas te gruiten, durven kinderen sneller groente en fruit te proberen die ze nog niet kennen. En het is nog gezellig ook.

SchoolGruiten wordt gecombineerd met verschillende activiteiten. Op dinsdag 2 maart vindt er een gezamenlijke Gruiten-opening plaats. Tijdens de opening wordt het fruit voor de eerste keer aan de kinderen uitgedeeld. Op elke school is er een luchtkussen aanwezig waar de kinderen de hele dag op kunnen springen. Wethouder Corine Jansen zal in Stedum de opening verrichten.

Gemeente Loppersum heeft gezondheid hoog op de agenda staan en vindt het belangrijk dat kinderen groente en fruit eten. Daarom levert de gemeente een (financiële) bijdrage aan SchoolGruiten op de basisscholen. Van dinsdag 2 maart 2010 tot en met dinsdag 20 april 2010 krijgen alle kinderen van de deelnemende scholen in de ochtendpauze één keer per week een stuk groente of fruit van de gemeente aangeboden. De tweede dag in de week geven ouders aan de kinderen fruit mee naar school.

SchoolGruiten maakt onderdeel uit van de activiteiten van de BOS-impuls van gemeente Loppersum om beweeg- en gezondheidsachterstanden tegen te gaan. SchoolGruiten wordt tot stand gebracht in samenwerking met gemeente Loppersum, Huis voor de Sport Groningen, GGD Groningen en de landelijke organisatie SchoolGruiten.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie