28 februari 2024

Sinterklaas bij De Bongerd

0

De kinderen, kleine en groot,  van basisschool De Bongerd in Stedum zingen enthousiast: – Zie ginds komt de stoomboot. Dag sinterklaasje. Hij komt, hij komt. – Wat moet die paashaas hier? vraagt een van de moeders. – En zie ik echt de Kerstman hier op vijf december op ons Sinterklaasfeest ? – Zijn ze maf geworden hier?

Als eerste stapt de paashaas uit de auto.
– Paashaas wat doe je hier? vragen de kinderen.  We gaan nu toch geen eieren zoeken? Het is Sinterklaas en geen Pasen.
De echte Zwarte Piet van Sint Nicolaas, die al eerder gearriveerd is, zet de Paashaas maar snel weer in de auto zodat hij naar zijn leger terug kan keren.
De kinderen van De Bongerd zingen weer vol vuur: – Daar wordt aan de deur geklopt. Zachtjes gaan de paardenvoetjes, trippel trappel trippel trap.
Nu arriveert de Kerstman. Stevig zijn koperen bel luidend stapt hij met veel lawaai uit de auto. Hij geeft Juf Lammie een hand: – ho ho ho. Fijn hier te zijn. Ik ben Sinterklaas, zegt hij. In Amerika heet ik Santa Claus, maar hier heet ik Sinterklaas. Ik wil de kinderen graag eens op vijf december cadeautjes geven. Ho ho ho.
De kinderen staan perplex en het zingen verstomt. – Ben jij niet de Kerstman? roept er eentje. – Nee hoor, zegt de Kerstman. Ik ben Sinterklaas. Leuk dat ik hier ben. Merry Sinterklaas.
De kinderen reageren langzaam. Er zwelt een spreekkoortje aan: Jij bent de Kerstman. Jij bent de Kerstman, de Kerstman. Kerstman, Kerstman, galmt het over straat.
De wijze Zwarte Piet heeft begrepen dat ook dit niet echt de bedoeling is. Dit is Sinterklaas niet.
Hij pakt de Kerstman stevig bij de arm zet hem in de auto en vort! Weg ermee. En opnieuw zetten de kinderen hun beste beentje voor: – Zie de maan schijnt door de bomen…
En dan komt Sinterklaas. De enige echte.
Verbazing alom. Zoals elk jaar heeft de openbare school in Stedum weer een stunt bedacht bij het ontvangen van Sint Nicolaas.
Was vorig jaar een helikopter in het dorp geland met bij de school een oorverdovend geluid waardoor de op het dak van de Bongerd gelande – of was het gestrande- Zwarte Piet volkomen geloofwaardig zijn parachute kon opvouwen, dit jaar werd dus uit een ander vaatje getapt.
De schoolkinderen kinderen zongen zich in afwachting van de komst van de Sint de longen uit het lijf. De Sint komt niet alleen voor de kleintjes. Op De Bongerd komt de Sint Nicolaas nog steeds voor alle kinderen. De Sint geeft ook dit jaar op deze vijf decembermorgen elk kind weer even gerichte warme aandacht. Een moment zorgvuldig door de juffen en meester voorbereid.
De oudere kinderen tonen op het speciale Sint-Nicolaas Bongerd podium de goedheiligman hun beste kant in gevarieerde optredens.

Math M. Willems

Geef een reactie