25 april 2024

Sirenes worden weer maandelijks getest

0

DEN HAAG – Het landelijk proefalarm zal vanaf september op elke eerste maandag van de maand te horen zijn. Het jaarlijkse alarm van de afgelopen zeven jaar blijkt onvoldoende om de mensen betrokken te houden bij het waarschuwingsstelsel.


Het proefalarm van 4 juni komt te vervallen wegens de oorlog in Irak, aldus een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag. Dat de sirenes pas in september weer gaan loeien heeft te maken met de tijd die nodig is om een voorlichtingscampagne op radio en televisie op touw te zetten.

De huidige sirenes werden ruim zeven jaar geleden in gebruik genomen. Meteen na de ingebruikname moesten ze in Rotterdam voor het eerst officieel gebruikt worden toen bij CMI aan de Keileweg brand uitbrak. Toen bleek onder andere al dat ze op sommige plaatsen niet te horen waren.

Uit evaluaties van de brandweer bleken mensen niet goed te reageren op het afgaan van de sirenes. De brandweer in de Rijnmond had al eerder aanbevolen de sirenes toch maar weer elke maand te testen omdat mensen het geluid niet meer herkenden.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie