26 mei 2024

Slager Smit stopt na 30 jaar in Stedum

0

Per 1 juli heeft Stedum geen slager meer. Na 30 jaar slager geweest te zijn aan de Stationsweg, waar sinds jaar en dag een slager gevestigd was houdt het echtpaar Anne en Iektje Smit ermee op. De euro komt eraan, en daar wil slager Smit niet meer mee te maken hebben.Anne Smit gaat vooruitlopend op zijn 65Õe verjaardag deze zomer al met pensioen. Lekker fietsen (te beginnen met de Drentse rijwielvierdaagse) en op de kleinkinderen passen, daar hebben ze nu alle tijd voor. Voor Stedum is het jammer, er is weer een winkel minder in het dorp. Gelukkig is er nog een supermarkt, die ook vlees verkoopt. Maar zoals bij Anne Smit boodschappen doen, dat zullen de Stedumers toch wel missen. Ook de Stedumer kinderen en honden werden door Anne en Iektje Smit altijd goed bedeeld met een stukje lekkere leverworst of een bot. En de poezen zaten te wachten bij de achterdeur, want voor hen was er ook altijd wel wat lekkers.


De laatste jaren was het zelf slachten al beperkt, want daarvoor moesten investeringen worden gedaan die niet meer op te brengen waren. Je kon er voor van alles terecht, de prijzen waren redelijk en de service uitstekend. Slager Smit kon ook heel goed uitleg geven over de anatomie van een varken of een rund. Het ambachtelijk slager zijn kon pas nog op de Stedumer Open dag worden bekeken. Worsten, hamburgers en rollades, gehaktballen, ze zijn er jammer genoeg niet meer te koop.


Het pand waarin Anne en Iektje de slagerij hadden was al sinds 1937 een slagerij, toen van AnneÕs vader Pieter. Daarvoor (sinds 1907) was de joodse slager Coos van Haren aan de Stationsweg gevestigd, eerst in het huis naast de familie Smit, en vanaf 1919 aan de overkant. Hij overleed vlak voor de oorlog, en toen is Pieter Smit als slager in Stedum begonnen. In 1971 volgde Anne hem op. Iektje heeft hem sinds hun huwelijk altijd geholpen. Zelf heeft Anne geen opvolgers, de kinderen hebben beide een ander beroep gekozen.


Van Dorpsbelangen ontving de familie Smit een mooie bloemenhanger, omdat zij jarenlang op zoÕn prettige wijze de Stedumers van dienst geweest zijn.

© Archief www.stedum.com

Dorpsbelangen

Geef een reactie