29 mei 2024

‘Slechter treinvervoer naar Roodeschool en Nieuweschans’

0

Groningen – Er dreigt een ‘jaren-dertig-scenario’ voor de treindiensten Groningen-Roodeschool en Groningen-Nieuweschans. Als het rijk niet meer geld beschikbaar stelt zullen de treinen minder vaak rijden en zullen de passagiers het moeten stellen met verouderd materieel

Dat zegt verkeersgedeputeerde Tonnis Musschenga. Voor Friesland dreigt hetzelfde op de lijn Leeuwarden-Staveren. Musschenga wil ‘op het hoogste niveau’ onderhandelen met het ministerie van verkeer en waterstaat, nadat onderhandelingen op ambtelijke niveau zijn afgeknapt. Met de minister en de staatssecretaris dus.


Volgens de Groninger gedeputeerde zagen de onderhandelingen over een gezamenlijke aanbesteding van het regionale spoorvervoer Groningen en Friesland er aanvankelijk goed uit. Het rijk was bereid zijn bijdrage behoorlijk te verhogen, maar kwam daar onverwacht op terug. Volgens Musschenga op basis van onvoldragen onderzoek naar de bezettingsgraad van de treinen op genoemde lijnen.


Enkele miljoenen euro’s


De provincies zullen nu het tekort moeten opbrengen om de lijnen op het huidige niveau te handhaven. “Maar ik zou niet weten waar ik het vandaan moet halen”, zegt Musschenga. Het gaat om enkele miljoenen euro’s.


Friesland wil nu zelfs helemaal af van de openbare aanbesteding en zijn spoorvervoer onderhands gunnen aan NoordNed, de huidige exploitant. De provincie zegt een uitstekend bod van NoordNed op zak te hebben, dat de rompslomp van een openbare aanbesteding overbodig maakt.


Het rijk is voor een openbare aanbesteding en vindt wat dat betreft Groningen aan zijn zijde. Maar Musschenga kan de Friese opstelling wel billijken. Probleem blijft dan de interprovinciale lijn Groningen-Leeuwarden. Mogelijk dat het rijk die dan weer voor zijn rekening neemt. Musschenga: “Want die behoort tot het kernnet. Maar ze kunnen hem ook aan ons geven. Je begrijpt dat ik op het puntje van mijn stoel zit om het uiterste uit de onderhandelingen te halen.”


Noordelijk spoor


Noordelijke spoorlijnen die in aanmerking komen voor een gezamenlijke aanbesteding zijn: Groningen-Leeuwarden, Leeuwarden-Harlingen, Leeuwarden-Stavoren, Groningen-Nieuweschans, Groningen-Roodeschool en Groningen-Delfzijl.

www.dvhn.nl

Geef een reactie