26 maart 2023

Slingertuin Garrelsweer wordt in ere hersteld

Garrelsweer – Garrelsweer is een indrukwekkende historische slingertuin rijker. De bezienswaardigheid ligt bij de uit ongeveer 1850 stammende boerderij van Anneke en Arnold Duijnisveld aan de Stadsweg.

 Ze haakten in op een project van Landschapsbeheer Groningen voor het herstel van slingertuinen in de provincie. “Wij waren onze voortuin een beetje zat. Dankzij het slingertuinenproject konden wij twee vliegen in ŽŽn klap slaan “, meldt Anneke Duijnisveld.


Oude luchtfoto’s – uit de jaren dertig – van de topografische dienst in Emmen brachten aan het licht dat bij de boerderij aan het Damsterdiep ooit een slingertuin heeft gelegen.


Dat viel af te leiden uit het patroon van de paden. Tevens valt dit op te maken uit de aanwezigheid van een aantal karakteristieke bomen, waaronder een imposante rode beuk en een acacia.


Onder begeleiding van Landschapsbeheer Groningen heeft ex-veehouder Arnold Duijnisveld de reconstructie van de slingertuin eigenhandig gerealiseerd. Volgens Anneke stak hij het afgelopen jaar veel vrije tijd in de klus: “Hij vond het leuk dit zelf aan te pakken. Met het resultaat zijn wij erg tevreden.”


In de slingertuin ligt de nadruk niet alleen op de monumentale rode beuk, maar ook op de glooiingen, de knotlinden en de grintpaden. Aan ŽŽn kant wordt deze groene oase begrensd door een oude tuinmuur.


Landschapsbeheer noemt het ’n slingertoene om mit te pronken.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord