18 juni 2024

Slochteren: Essent heeft boter op hoofd

0

Slochteren – Essent heeft boter op het hoofd als het gaat om het conflict met de gemeente Appingedam over investeringen in breedbandinternet. Dat vindt wethouder Nico Stok van de gemeente Slochteren. Slochteren trok vorig jaar 3 ton uit voor een internetproject, waarvoor een samenwerkingsovereenkomst is afgesloten met – jawel – Essent

Het nutsbedrijf beschuldigde Appingedam eerder deze week van concurrentievervalsing omdat die gemeente 4,5 miljoen euro gaat investeren in de aanleg van glasvezelkabel. Dit netwerk wordt ge‘xploiteerd door de stichting Damsternet, die de concurrentie aangaat met Essent. Deze laatste heeft voor het project bedankt en wil in Appingedam internet gaan aanbieden via de kabel.


In Appingedam gaat het dus om investeringen van de gemeente in glasvezel en in Slochteren om het kabelnetwerk, maar het principe blijft volgens Stok hetzelfde; een gemeente investeert om haar burgers breedbandinternet te kunnen aanbieden. “Nu Essent in Appingedam naast de pot piest, is het flauw om zo hoog van de toren te blazen”, meent Stok.


Bovendien is het ook nog zo dat Slochteren niks terugkrijgt voor haar investering van 3 ton, terwijl Appingedam er op rekent de investeringen terug te winnen. Met andere woorden: Als er al sprake is van staatssteun voor een private onderneming, dan is dat eerder in Slochteren het geval dan in Appingedam. Stok: “Als het zo moet, dan willen wij onze 3 ton graag terug. Zeker in deze slechte tijden kunnen we die wel gebruiken.”


Woordvoerder Jan Bakker van Essent vindt dat Stok appels met peren vergelijkt. “Wij hebben in Appingedam al een kabelnetwerk, dan gaan we toch niet investeren in een ander netwerk, zoals deze gemeente wil.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie