21 mei 2024

Slochteren geschokt door bezuinigingen

0

Slochteren – De drastische bezuinigingen die de gemeente Slochteren volgend jaar wil doorvoeren, hebben tot geschokte reacties geleid. Met name bij de twee scholen die met sluiting worden bedreigd, de dorpshuizen en het zwembadbestuur

De organisaties die het aangaat reageren bovendien verrast, omdat ze het nieuws in de krant moesten lezen.


De locatieleidsters van de met sluiting bedreigde basisscholen in Tjuchem (Lutjetil) en Overschild (Schaldmeda) hoorden dinsdagavond telefonisch van clusterdirecteur A. Roek van de plannen. “Ik vind dit erg slordig”, zegt Annelies Langevoort (Schaldmeda). Dea Oldhuis (Lutjetil): “Sluiting van de school is een drama voor het dorp.”


Dorpshuis


“Dit valt mij rauw op mijn dak”, zegt Hennie Koning, secretaris van Stichting Ruitenvelder, die het gelijknamige dorpshuis in Froombosch beheert. Dit dorpshuis wordt, samen met de dorpshuizen in Kolham, Tjuchem en Hellum, volgend jaar met 90.000 euro gekort. Ruitenvelder verliest daarnaast ook nog eens de door de gemeente betaalde beheerder. De stichting krijgt de gelegenheid deze functionaris in dienst te nemen.


“Dat kunnen wij niet betalen. Als we de beheerder kwijtraken is het onmogelijk om het werk door vrijwilligers over te laten nemen. Als de plannen van de gemeente doorgaan, vrees ik voor sluiting van de Ruitenvelder”, zegt mevrouw Koning.


Zwembad


Voorzitter Henk Gernaat van de Stichting Instructiebad Slochteren reageert ontsteld op de mededeling (via de krant) dat de gemeentelijke subsidie aan de stichting voor zwembad De Tobbe volgend jaar van 28.000 euro naar 9.000 euro gaat. “Wij kunnen absoluut niet zonder die 28.000 euro. Als dit doorgaat, dan hoeven we het zwembad het volgend seizoen niet meer open te doen. De plannen voor het tweede bad kunnen we dan helemaal vergeten.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie