1 oktober 2023

Sloop van Bedumerweg 12

De woning Bedumerweg 12 is gesloopt door B. Reer Winschoten. Maandag 30 mei is ermee begonnen en vrijdag 3 mei was de klus geklaard. Waar het huis stond gaapt nu een gat van ruim een meter diep. Toen de bewoners, de familie Kock, in september 2021 naar Aruba vertrok stond de sloop voor het najaar gepland. Toen de sloper in het voorjaar poolshoogte kwam nemen samen met de aannemer B. Sietsema bleken gas en elektra nog niet te zijn afgesloten. Dat is uiteindelijk pas eind mei gebeurd.
Reden van sloop was de slechte bouwkundige staat van de woning. Wat op het eerste gezicht leek op een nette, deugdelijke woning, bleek in werkelijkheid een bouwval. Onderzoek naar schade als gevolg van de aardbevingen toonde aan dat sloop en nieuwbouw de beste optie was. De woning was opgetrokken van halfsteensmuren. Aan de binnenzijde waren de wanden afgewerkt met gipsplaten waardoor het er als geheel netjes uitzag. In het kader van de versterkingsoperatie is zodoende besloten tot sloop en nieuwbouw.
In september zijn Raul en Petra Kock vertrokken naar Aruba met hun jongste kinderen, Erin en Brennan. Dochter Kirsten is met haar gezin in Stedum gebleven. Hun zoon Ian is ook in Groningen gebleven. Hij heeft nog een tijdje op het huis gepast. Raul heeft Arubaanse wortels en wilde met Petra een rol spelen vrouwenhandel en daarmee gepaard gaande prostitutie terug te dringen. Daartoe hebben ze Huntu Ku Nos opgezet – wat zoveel betekent als Samen Met Ons – om fondsen te werven en daarmee aan de slag te gaan.
Voor hun vertrek hebben ze een ‘huisopruiming’ georganiseerd. Ze hadden toen twee opties: 1. Altijd op Aruba blijven of 2. Terug naar Stedum.
De sloop heb ik als buurman van dichtbij meegemaakt. Ik maakte foto’s voor de familie Kock, wat andere buren overigens ook al deden. Als buren praat je dan met elkaar en je ziet een huis gesloopt worden, het huis van je buren. Een huis waarin is geleefd en dat stemt weemoedig.
We weten dat de familie Kock in augustus weer naar Nederland komt. Zij zullen voorlopig een wisselwoning betrekken om daarna te verhuizen naar hun nieuwe woning Bedumerweg 12, die mooi in te richten en er samen fijn te wonen.

© André de Graaf, Stedum, juni 2022