25 april 2024

Sluiting dreigt voor kiosk op NS-station Winsum

0

Winsum – De kiosk op het NS-station in Winsum dreigt te sluiten door tegenvallende inkomsten. Door vertraging in de bouw van het bedrijfsverzamelgebouw (BVG), dat voor extra klandizie zou moeten zorgen, draait de vooral door scholieren bezochte restauratie met verlies.

Kioskhouders Claudia Velozo en Anne Ypeij hebben de gemeente Winsum daarom een brief geschreven met het verzoek om tijdelijke financi‘le steun. Volgens Ypeij heeft de kiosk een belangrijke functie voor de veiligheid van het station.


Na de zomer wordt begonnen met de bouw van het bedrijfsverzamelgebouw. Daarin wordt onder meer het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gevestigd, dat veel aanloop met zich meebrengt. Als het over ongeveer een jaar klaar is, verwacht het echtpaar in een keer uit de problemen te zijn, maar die periode kunnen ze niet meer overbruggen.


“We draaien al met verlies vanaf april 2002, toen we begonnen. Er was ons gezegd dat er snel een BVG zou komen. Daarop hebben we ons bedrijfsplan gebaseerd. Mijn vrouw en ik vinden het heel leuk werk, daarom doen we het nog steeds. Maar we hebben besloten dat er per september een eind moet komen aan het exploitatietekort”, zegt Ypeij.


Wethouder Theo Mol kan zich voorstellen dat de vertraging vervelend is voor de kioskhouder, maar ziet geen mogelijkheid een particuliere exploitant financieel te ondersteunen. “Het is zijn bedrijfsrisico.” Volgens hem is de bouw vertraagd doordat onderhandelingen met de projectontwikkelaar en met verschillende huurders stroef verliepen. “Maar na de zomer gaat het echt beginnen.”


Binnenkort buigen ambtenaren van de gemeente zich over de kwestie.

www.dvhn.nl

Geef een reactie