22 april 2024

Sluizen Delfzijl moeten snel aangepakt

0

delfzijl – De renovatie van de sluizen van Delfzijl verdient prioriteit. Nu het rijk en de provincie overeenstemming hebben bereikt over de aanpak van de N33, mogen de sluizen niet vergeten worden. Daarom moeten politiek en bedrijfsleven lobbyen in Den Haag. Voor de kerst worden de infrastructurele plannen tot 2020 in de Tweede Kamer vastgelegd. CDA-kamerlid Rikus Jager uit Appingedam wil, net als havenbedrijf Seaports uit Delfzijl, dat de sluizen daarin worden opgenomen.

Hij is bang dat als er niks gebeurt, de sluizen pas na 2030 aan de beurt zullen zijn. Dat is te laat, omdat de ontwikkeling van de dubbel duwbaksvaart (twee bakken voor ŽŽn boot) dan al lang een verlenging van de sluis heeft vereist. De sluizen zouden in 2015 moeten zijn aangepast.


Jager hoopt dat er voor de sluizen een soortgelijk plan kan worden gesmeed als voor de N33, waarbij gemeenten en bedrijven de kosten eerst voorschieten en later terugkrijgen van Rijkswaterstaat. Hij ziet op dit moment wel in dat gemeenten weinig kunnen bijdragen. ”Maar dat is over tien jaar misschien beter. Dan moet je toch nu al plannen. Ook het bedrijfsleven zou een steentje kunnen bijdragen.”


Seaports wil best nadenken over voorfinanciering. ”We zouden bijvoorbeeld de voorfase kunnen financieren. Wanneer de het rijk eraan toe is, mogen ze ons de gemaakte kosten terugbetalen. Maar eerst moet het in de planning worden opgenomen”, zegt woordvoerder RenŽ Genee.


Wethouder van Delfzijl en vice-voorzitter van Seaports Harry Houwerzijl vindt het ‘prachtig’ dat er initiatieven worden genomen om de sluizen in de planning van de Tweede Kamer te krijgen. Maar hij denkt niet meteen aan voorfinanciering. ”Dat kunnen gemeenten toch niet opbrengen, die worden al massaal gekort. Bovendien is het een rijksverantwoordelijkheid om de binnenvaartverbinding Delfzijl-Lemmer bevaarbaar te houden.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie