2 maart 2024

Snel uitsluitsel over vogelpest Eemsmond

0

EEMSMOND – De resultaten van het bloedonderzoek naar vogelpest op een pluimveebedrijf in de gemeente Eemsmond zijn waarschijnlijk woensdag al bekend.

Het bedrijf in de buurt van Uithuizermeeden werd zaterdag preventief geruimd door medewerkers van de Algemene Inspectiedienst voor Dieren (AID), omdat er mogelijk vogelpest heerst. Alle 22.000 kippen zijn afgemaakt. Het vogelpestvirus kwam bij een routinecontrole aan het licht. In bloedmonsters trof men antistoffen aan, die duiden op het virus. Het gaat om een lichte variant. De geruimde dieren waren niet ziek.

Ook drie andere pluimveebedrijven worden nu onderzocht. Het gaat om buren en familieleden van de pluimveehouder uit Eemsmond.

Sinds de omvangrijke uitbraak van vogelpest vorig jaar zijn de controles op pluimvee verscherpt. Het bedrijf in Uithuizermeeden is een Ôvrij uitloopbedrijfÕ. De kippen kunnen buiten lopen en zo in contact komen met wilde vogels die het virus bij zich dragen. De controle op dit soort bedrijven is daarom scherper.

De getroffen pluimveehouder zal door het ministerie van Landbouw gecompenseerd worden voor de geleden schade.

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie