11 december 2024

‘Sneller actie tegen overlast Loppersum’

0

loppersum – Inwoners van de gemeente Loppersum en de oppositiepartijen in de gemeenteraad vinden dat het college verzuimt op gedegen wijze actie te ondernemen tegen de hangjeugd in Loppersum en Middelstum. PvdA, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat er haast moet worden gemaakt met de aanpak van de overlast.

De overlast van jongeren concentreert zich met name op het Concordiaplein in Middelstum en de Tweede Singelweg in Loppersum. Omwonenden ergeren zich aan drinkende en luidruchtige jongeren. De politie surveilleert regelmatig op de probleemlocaties en voert er een lik–op– stukbeleid. Bij overtredingen van de plaatselijke verordeningen delen agenten boetes uit. De gemeente heeft inmiddels voor de twee dorpen alternatieve hangplekken op het oog, maar moet omwonenden van deze plekken hierover nog informeren.

Al jaren op de agenda

De problemen op die locaties staan al jaren op de agenda van de gemeente. ”Keer op keer prikt het college een datum waarop ze belooft te komen met een alternatieve hangplek voor de jeugd of een andere vorm van actie, maar telkens blijkt er niets van terecht te komen”, aldus H. Geene van GroenLinks. Hij eist van burgemeester A. Rodenboog en zijn wethouders dat ze over maximaal een maand met concrete voorstellen komen om de overlast aan te pakken. P. Schollema van de PvdA waarschuwt voor het scheppen van valse verwachtingen. ”De gemeente komt met veel goede idee‘n, maar die moeten wel uitgevoerd worden.”

Het college is bezig met het vormen van een werkgroep waarin een jongerenwerker, een jeugdagent, wethouder Jan Scheltens en de burgemeester zitting hebben. De groep gaat alle klachten en wensen van inwoners en jongeren inventariseren en daarna met beide groepen praten.

‘Overlast jongeren niet aandikken’

Aleida Wind van de Stichting Welzijn Delfzijl is ingezet om een inventarisatie te maken van de jongerenproblematiek in de gemeente Loppersum. Ze besteedt nu tien uur per week aan jongerenwerk in de gemeenten Loppersum en Ten Boer, maar krijgt er extra uren bij. Als oorzaak voor de overlast van jongeren noemt ze ondermeer verwaarlozing van het jeugdwerk in de laatste jaren.

”Eind 2000 is de Stichting Regionaal Jeugd en Jongerenwerk Noord-Groningen opgeheven. Sindsdien is er geen jongerenwerk geweest in Loppersum.”

Wind erkent dat er groepen zijn die problemen veroorzaken, maar waarschuwt ook voor aandikking van de overlast door bewoners. ”Bepaalde mensen ervaren gedrag van jongeren snel als overlast. Het is een beleving die zich niet altijd vertaalt in concrete overtredingen.”

Volgens de jongerenwerker is er overigens zeer goed te praten met de jongeren. De ervaringen van de politie in de probleemgebieden staven dit. ”We houden frequent toezicht en delen ook wat bekeuringen uit, maar de laatste tijd lijkt de overlast minder te zijn geworden”, aldus woordvoerder Paul Heidanus. De gemeente adviseert bewoners niet alleen te bellen bij overlast, maar ook aangifte te doen. Dan beschikken politie en gemeente over meer cijfers.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie