23 februari 2024

Sonja 65 in de Stedumer vriezers

0
In navolging van koe Jacqueline van de fam. Blikker heeft ook de familie Verduijn een koe laten slachten. Het gaat om Sonja 65. Deze koe is op tweejarige leeftijd geslacht omdat ze geen kalf kan krijgen (en koeien geven alleen melk als ze een kalf gekregen hebben). Het dier was kerngezond, nooit behandeld met antibiotica of andere geneesmiddelen. Ze heeft niet buiten gelopen, want op het bedrijf van de familie Verduijn gebeurt dat pas nadat de koeien voor de eerste keer gekalfd hebben.
Sonja 65 is positief beoordeeld op kwaliteit, hoewel zij geen koe van een vleesras was (uiteraard, gezien het voorgaande). Net zoals Jacqueline is ze geslacht bij slachthuis Kroon in Groningen en verwerkt door slagerij Zuidhof in Middelstum. Op 20 juni kon het vlees worden opgehaald, naar keuze vers of diepgevroren. Het vlees is ook nu evenredig verdeeld in pakketten van 10 kilo, dus iedereen kreeg van alles wat, van biefstuk en entrecote tot gehakt en suddervlees. Deze keer was er ook aandacht voor de vraag naar tong, lever en nieren, in bijvoorbeeld de Franse slagersvitrine normale producten, in Nederland minder gebruikelijk.
Aan de vraag naar tong en lever kon worden voldaan. Idee hierachter is ook dat alle delen van de koe zoveel mogelijk wordt gebruikt. De prijs lag op € 8,50 per kilo, waarvan 50 cent per kilo naar de dorpscoöperatie is gegaan. Dit is een potje om in de toekomst ook eens iets te kunnen organiseren, bijv. een lezing of een proeverij. Als u suggesties hiervoor heeft, welkom! De publiciteit over Sonja 65 is heel beperkt geweest. Na de eerste mail onder vorige bestellers was het al snel duidelijk dat ook deze inschrijving het aanbod zou gaan overtreffen. Vandaar dat de melding weer snel van stedum.com is verwijderd. Bij het kippenproject van Piet Glas kon de levering worden aangepast aan de vraag. Bij één koe is dat lastiger. Elf mensen hebben uiteindelijk een pakket gekregen en de eerste reacties zijn positief. We (dat zijn Gerjan Blikker, Evert Bruinius, Margreet Wiersema, Dirk van Impe en Lies Oldenhof) gaan ons nu weer beraden op een volgend Stedumer dorpscoöperatie product.

, Dorpscošperatie Stedum

Geef een reactie