4 december 2023

 
Ruim 300 mensen hebben afgelopen vrijdag en zaterdag deelgenomen aan de GPS-survivaltocht Steem. In en rondom Stedum gingen de over 38 teams verdeelde deelnemers de strijd met de zware omgeploegde klei,  de harde wind,  het Stedumer Maar en de achttien uitdagende hindernissen aan om als winnaar over de finish te komen. Laat in de zaterdagnacht bleek het team Wiersema de winnaar van de GPS-survivaltocht 2010.

Klik hier voor meer foto`s
Jeugd
Na weken van intensieve voorbereiding met veel denk- en doewerk door de organisatie startte de GPS-survivaltocht vrijdagmiddag met de bovenbouw van de CBS de Crangeborg en OBS de Bongerd. Ruim 50 kinderen, verdeeld over 6 groepen, gingen als eersten de uitdaging aan.
Gespannen en veelal voorzien van laarzen, oude kleding, handschoenen en mutsen stond de schooljeugd om half 3 bij de kantine van de ijsbaan te trappelen om te beginnen. Natuurlijk hadden ze in de loop van de voorafgaande dagen  ‘vreemde’ objecten in het landschap rondom Stedum zien verschijnen, maar wat zou daarvan het doel zijn? In groepjes en onder begeleiding van één volwassene zou dat deze middag wel duidelijk worden. Met behulp van Global Postioning System (GPS) werd via herkenbare markeringspunten rondom Stedum gelopen. Natuurlijk hilariteit alom, want eindelijk mochten ze met toestemming eens lekker vies worden en door de weilanden en sloten klimmen en klauteren.
De hindernissen maakten het extra spannend. Vooral de hindernissen in en nabij het Stedumer bos stelden de jeugd niet teleur. Eerst moest er via een enorme trap en glijbaan een sloot van ca. 4 meter overgestoken worden. Eerst klimmen en klauteren en vervolgens op snelheid via de glijbaan lekker eindigen in de blubber, wat wil je nog meer! In het bos stond de jeugd voor de uitdaging om de vijver over te steken, via smalle planken en  een aantal  vlotten zeker ook geen gemakkelijke opgave.
Uiteindelijk kwamen alle teams na ca. 1,5 uur ‘survivallen’, het overwinnen van  6 hindernissen en de strijd tegen wind en de vette klei uitgeput maar voldaan weer terug in de kantine bij de ijsbaan. Onder het genot van een glaasje drinken, een broodje worst en met een diploma op zak kwamen de stoere verhalen al snel los.
Volwassenen
Op de vrijdag- en zaterdagavond was het de beurt aan de 260 volwassen deelnemers. Vertrekkend vanaf de historische boerderij van de familie Bijen aan de Hoofdstraat stonden zij voor de uitdaging om 7,5 kilometer met 18 hindernissen en diverse opdrachten met behulp van een GPS te overleven.  Met 15 teams op de vrijdagavond en 17 teams op de zaterdagavond was het een drukte van belang op het achtererf en de als ‘kroeg’ ingerichte deel van de boerderij van de familie Bijen. Om de kwartier werden twee teams gelijktijdig de duisternis ingestuurd op weg naar het onbekende. Om te voorkomen dat teams elkaar snel zouden tegenkomen was de tocht opgedeeld in één lus van 3,2 km en één van 4,3 km. Halverwege was het hierdoor mogelijk om even uit te rusten, bij te tanken, op te drogen en stoere verhalen te vertellen op de deel van de boerderij van de familie Bijen.
Uiteindelijk werd ieder team beoordeeld op de snelheid dat de tocht werd afgelegd, de score op de opdrachten en wie de mooiste mascotte had meegenomen. Met dank aan de Historische Vereniging Stedum weten de meeste deelnemers nu dat in het begin van 1900 ca. 40 medewerkers in de vlasfabriek werkten en dat de achtkantige pel- en korenmolen die in 1936 afbrandde de naam Zilvermeeuw droeg.
De meeste spanning en hilariteit was natuurlijk gelegen in het afleggen van de uitdagende tocht met de vele hindernissen. Vooral de touwbrug over het Stedumer Maar en het passeren van een brede sloot aan de Lopsterweg stelden de fysieke kwaliteiten  van de deelnemers op de proef. Het was dan ook niet voor iedereen weggelegd om deze hindernissen te passeren zonder een nat pak dan wel voeten te krijgen. Maar ook de vele andere hindernissen zoals de enorme glijbaan, de schommel gebouwd van wilgentakken, het oversteken van de vijver in het bos leidde tot menig nat en vies pak, natte voeten en een aangetast zelfvertrouwen over het overleven in het open veld onder barre omstandigheden.
Het snelste team, de Hermelinkjes, deed uiteindelijk 3 uur en 36 minuten over de tocht van 7,5 km. Dit was natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het team Afman was met  5 uur en 38 minuten zaterdagnacht pas ruim na 02.00 uur binnen. Enkele teams moesten overigens opgeven na één lus, de tocht was toch te zwaar.
Het team Wiersema ging uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal, het team combineerde snelheid met creativiteit en slimheid en legden hiermee beslag op de 1e prijs.
Zo eindigde diep in de nacht van zaterdag op zondag een zeer geslaagd mega-evenement in Stedum. Dit mede dankzij de voortreffelijke organisatie, de agrariërs die hun land beschikbaar stelden en de vele vrijwilligers. Tot in de kleine uurtjes werd door de deelnemers nog nagenoten en enthousiast gesproken over de GPS-survivaltocht 2010. Een evenement dat zeker herhaald gaat worden.

www.stedum.com

Geef een reactie