21 mei 2024

Sprankje hoop voor Uithuizer Kunstencentrum

0

Uithuizen – Het Kunstencentrum in Uithuizen blijft een half jaartje langer open dan de bedoeling van de gemeente Eemsmond was. Die kondigde vorig jaar aan dat ze de jaarlijkse subsidie van 28.500 euro stopzette.

Het Kunstencentrum hoorde dat op het allerlaatste moment en kon niet meer reageren. Het centrum tekende bezwaar aan tegen het plotselinge besluit.


De bezwarencommissie gaf het Kunstencentrum gelijk en adviseert de gemeente om het centrum nog het hele jaar te subsidi‘ren. In dat half jaar extra is het de bedoeling, zo meent de bezwarencommissie, dat gemeente en Kunstencentrum met elkaar in overleg gaan. Zo moet duidelijk worden wat de gemeente kan doen voor het kunstzinnig centrum en wat, als de gemeente geen steun meer biedt, andere mogelijkheden zijn voor het voortbestaan van creatieve cursussen in de gemeente Eemsmond.


Over andere oplossingen heeft Bennie Timmer van het Kunstencentrum nog geen idee. “We gaan in gesprek met de gemeente en maken ons hard voor deze voorziening. Daar moet je zuinig op zijn.” Het Kunstencentrum bestaat al bijna dertig jaar en brengt talloze cursisten – zowel volwassenen als kinderen – de ambachtelijke werkwijzen van tekenen, schilderen, boetseren en modelbouw bij.


De bezwarencommissie haalt uit naar de gemeente Eemsmond, die er in haar ogen een ongelukkige manier van besturen op na houdt. “Het niet horen van het Kunstencentrum is een schending van behoorlijk bestuur”, zo verwijt de commissie de gemeente. Ook vindt de commissie het merkwaardig dat er na 2002 nooit meer een gemeentelijk welzijnsplan, met daarin de subsidieverstrekking, is vastgesteld. “Daarmee houdt de gemeente zich niet aan haar eigen regels.”


De gemeenteraad buigt zich morgenavond over het Kunstencentrum.


Stil protest


In het gemeentehuis te Uithuizen is een kunstwerk te aanschouwen. Een groot schilderij hangt er in het trapgat richting raadzaal. Het is gemaakt door cursisten van het Kunstencentrum en het hangt er als stil protest tegen de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente. Zowel docenten als cursisten van het Kunstencentrum zijn boos over de dreigende sluiting. “De botte bijl die ons boven het hoofd hing is nu eventjes weg. Hopelijk is dit geen zoethoudertje en kunnen we nog jaren verder in Uithuizen”, zegt docente tekenen en schilderen Marjolein Wiertsema uit Doodstil.


Zij had het kunstwerk eerst als dank voor de jaren subsidie aan de gemeente willen geven. Tot het tij keerde en de toekomst er niet meer zo rooskleurig uitzag. “Toen hebben we het pas geleden opgehangen. Het is een Matisse. Wat er te zien is, zouden de heren politici ook eens moeten doen. De luiken opengooien zodat het echte leven zichtbaar wordt.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie