25 april 2024

Start bouw energieneutrale kalkhennep- en leemschuur in Stedum

0

Het is zover! Zaterdag 9 juli is de bouw gestart van een nieuwe energie neutrale kalkhennepschuur voor dorpstuin de Heemen in Stedum. De schuur wordt bijna volledig ecologisch gebouwd. Zo is het skelet volledig van hout en kalkhennep (mengsel van natuurlijke kalk met hennephout) afgewerkt met leem.
De schuur is energieneutraal en zelfs CO2 negatief. Het hout en de kalkhennep bindt tijdens de groei meer CO2 dan nodig voor transport en bewerking. De CO2 wordt langdurig vastgelegd in het gebouw. Er worden zoveel mogelijk lokale materialen gebruikt. De hennep komt uit Oost-Groningen en het Lariks hout voor de betimmering uit Drenthe. De ruwbouw zal ongeveer een dikke week in beslag nemen.
De schuur wordt gebouwd doormiddel van een cursus ecologisch bouwen. Er wordt gebouwd met cursisten onder begeleiding van het team van Mas Con Menos wat letterlijk betekent Meer (bouwen) met minder. Mas con Menos is een internationaal ecologisch bouwcollectief bestaande uit enthousiaste bouwers met als gemeenschappelijke factor een fascinatie voor zelfvoorzienend en vrij leven. Ze bouwen uitsluitend met natuurlijke of gerecyclede materialen. Ze bouwen in samenwerking met de natuur. Ze zijn erg enthousiast over het project en verlenen graag hun medewerking. De gebruikte houtbouwmethode is die van de stijve bouwknoop. Een methode met balken en knopen die heel geschikt is om met cursisten of als doe-het-zelver uit te voeren. In workshopvorm leer je zo je eigen ecologische woning te bouwen.
Dorpstuin de Heemen speelt een vitale rol in het dorp Stedum: het is een brandpunt van sociale samenhang en bewustwording op het gebied van voedsel. Voedsel is van vitaal belang voor alle mensen. Wij laten zien dat er meer is dan de supermarkt: dat je zelf en in samenwerking kunt zaaien, telen, oogsten en opeten. En dat daar veel gezelligheid, creativiteit en onderlinge betrokkenheid uit ontstaat. Duurzaamheid is voor de dorpstuin belangrijk. In brede zin, ten aanzien van het bewust omgaan met de wereld en de natuur. Er wordt op de tuin zoveel mogelijk gewerkt op een natuurlijke manier. Door dit project wil men ook leren van duurzaam bouwen. De dorpstuin heeft een nauwe band met zorgboerderij de Heemen. De tuin maakt gebruik van de faciliteiten van de zorgbuurderij en de tuin biedt extra zorgrendement aan de zorgcliënten. Zo wordt de zorgboerderij een zorgbuurderij. De dorpstuin kan heel veel zelf en in samenwerking. De moestuin en alle producten en activiteiten beginnen steeds meer op te brengen, ook concreet in geld. Het is ook een aandachtspunt om het verdienmodel elk jaar weer een stapje verder te brengen en om te pogen elk jaar minder afhankelijk te worden van donaties. Veel bewaargroenten gaan nu echter verloren om dat er geen droge vorstvrije schuur is. Tuingereedschap kan niet goed droog opgeborgen worden. De nieuwe schuur moet hieraan tegemoet komen. In een tijd waarin het gebied vaak in het nieuws komt door negatief getint nieuws van krimp en aardbevingen wil de dorpstuin laten zien dat je sámen in gedeelde verantwoordelijkheid veel kunt bereiken en dat het helemaal niet zo ingewikkeld is.

, De Heemen / D. van Impe

Geef een reactie